Test: het beste witwasmiddel

Wasmiddel
Getty Images

Iedereen wil graag dat de witte was vlekkeloos schoon uit de wasmachine komt en dat de wit stralend wit blijft, ook na tien keer wassen. Met een goed witwasmiddel kan dit. De beste witwasmiddelen uit de test zijn geen A-merken, maar de huismerken van Albert Heijn en Lidl.

Dat staat in de nieuwste Consumentengids. Albert Heijn Witwaspoeder en Formil White (verkrijgbaar bij Lidl) krijgen niet alleen hetzelfde testoordeel (8,0), ze zijn ook nog eens even duur (€3,70 voor 2025 gram). Bij vlekverwijdering bij 40C scoort Formil White net ietsje beter, terwijl Albert Heijn Witwaspoeder iets beter presteert bij vlekverwijdering bij 60C. Beide waspoeders presteren op deze punten beter dan alle 38 andere witwasmiddelen. Voor de milieuscore krijgen beide poeders een 7,0, een gemiddelde score.

Voor kleurbehoud beide waspoeders een onvoldoende, een goede reden om voor de bonte was deze witwasmiddelen niet te gebruiken. Beide wasmiddelen scoren extreem slecht op het onderdeel Uitspoelen wasmiddelenresten. Albert Heijn krijgt een 1,4 en Lidl zelfs een 1,0. Ook nagenoeg alle andere poederwasmiddel scoren ook slecht op dit onderdeel, met uitzondering van Ariel Original. Vloeibare witwasmiddel een en pads krijgen op dit onderdeel allemaal een 10 van de testers.
 

Auteur