Test: rode kool met appel

Rode Kool met appel
Getty Images

Winter is het seizoen van stamppotten en stoofschotels. Bij veel mensen is rode kool met appel een favoriet. Minpuntje is dat veel werk en vooral veel tijd kost om rode kool te stoven. Kant-en-klare rode kool met appel uit de supermarkt is makkelijker. Wie de beste maakt?

Hak

Dat blijkt uit een artikel in de nieuwe Consumentengids. De rode kool met stukjes appel van Hak (¢1,70 voor een pot van 355 gram) is een van de lekkerste uit de test. Het is niet de allerlekkerste, want die staat bij Aldi in het schap. De rode kool van Hak bevat iets minder suiker en zout dan gemiddeld. Het heeft ook een goede milieuscore dankzij het keurmerk ‘ on the way to PlanetProof’. 
De variant ‘ Rode kool met stukjes appel 0%’ van Hak komt als een na beste uit de test. Deze variant bevat aanzienlijk meer appel, 24 procent, dan de andere geteste rode kool met appel. Daar varieert het percentage appel tussen de 2 en 13 procent. 0% betekent: zonder toevoeging van suiker en zout. Op de deelaspecten Suiker en Zout krijgt deze variant vanzelfsprekend het testoordeel 10. Het is de enige in de test. Flink minpunt is dat het smaakpanel deze rode kool de laagste score in de test geeft: een 3,5. Suiker lijkt hiervoor de verklaring, want van de 25 geteste  potjes, blikken en diepvries rode kool krijgen er slechts twee een testoordeel 7,5 of hoger op het deelaspect Suiker. Ook die tweede rode kool, van Iglo uit de diepvries, krijgt voor de smaak met een 4,3 een dikke onvoldoende. 
 

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond