Wisselende korting schadevrije jaren

Mobiel in auto
Getty Images

Iedere automobilist weet dat het aantal schadevrije jaren invloed heeft op de premie van de autoverzekering. Minder bekend is dat de grootte van de korting verschilt per verzekeraar. Hierdoor kan een goedkope verzekering na een paar jaar duurder uitvallen dan een verzekering die bij het afsluiten duurder was.

Dit blijkt uit onderzoek van financieel onderzoeksinstituut MoneyView. Op 1 januari 2024 komt er een nieuw systeem voor de registratie van schadevrije jaren. Automobilisten kunnen dan op elk gewenst moment het precieze aantal opgebouwde schadevrije jaren en maanden inzien. De verwachting is dat het voor automobilisten eenvoudiger wordt om te bekijken of overstappen loont.

MoneyView heeft het effect van de opbouw van schadevrije jaren op de premie onderzocht aan de hand van een fictieve automobilist. Het gaat om een 40-jarige verzekeringnemer uit Zeeland met een volledige cascodekking voor een oyota Yaris uit 2022.

Voor vier verzekeringen is het premieverloop berekend. MoneyView heeft de namen van de vier verzekeringen niet bekend gemaakt. Op basis van vijf schadevrije jaren verschillen de premies tussen de vier verzekeraars sterk. Eén verzekering kent een veel hogere premie dan de andere drie. Deze hoge premie daalt met het toenemen van het aantal schadevrije jaren aanzienlijk sterker dan de premies van de drie andere verzekeringen. Met acht schadevrije jaren is het zelfs bijna de goedkoopste geworden.

Daarna blijft de premiekorting gelijk waardoor deze verzekering langzaam maar zeker relatief duurder wordt. De andere verzekeraars belonen extra jaren namelijk wel met een lagere premie.

Vergelijken

MoneyView trekt uit dit onderzoek de conclusie dat het vergelijken van premies voor autoverzekering loont, ook als alleen maar het aantal schadevrije jaren wijzigt. Dit komt doordat autoverzekeraars niet allemaal dezelfde korting geven voor het opbouwen van schadevrije jaren. Zeker als een verzekerde bewust kiest voor de voordeligste autoverzekering, kan bij een wijziging in het aantal schadevrije jaren een andere verzekeraar de goedkoopste zijn.

Bron: Moneyview

Auteur 
  • Perry van Dijk