De oorzaken van kortademigheid

Slechte conditie of longziekte?

Getty Images

Ineens buiten adem na een fietstocht of het beklimmen van een trap? Kortademigheid kan het gevolg zijn van een slechte conditie of problemen met de longen. Wat is eraan te doen?

Hoe vaak komt het voor?

Dat is moeilijk te zeggen, want de ene kortademigheid is de andere niet. Kortademigheid kan het gevolg zijn van een slechte conditie of van overgewicht. Maar het kan ook een uiting zijn van serieuze longproblemen, zoals astma. Daar lijden in Nederland 500.000 mensen aan.

Verder kan het een gevolg zijn van COPD (chronische bronchitis en longemfyseem), waaraan 350.000 mensen lijden.Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen die een hoog risico op COPD hebben, maar die dit zelf niet weten. Kortademigheid kan ook een gevolg zijn van hartfalen, een aandoening waaraan naar schatting 160.000 mensen lijden.

Wat zijn de klachten?

Kortademigheid valt degene die eraan lijdt lang niet altijd op. De conditie gaat vaak geleidelijk achteruit, tot u 'ineens' constateert dat u de trap niet meer op komt zonder tussendoor te pauzeren. Of dat u bijvoorbeeld helemaal buiten adem bent na een fietstochtje.

Hoort het bij het ouder worden?

Een achteruitgang van de conditie wel, maar met training kunt u dit redelijk bijhouden. COPD komt vooral voor bij mensen boven de 55 jaar en wordt doorgaans veroorzaakt door roken. Astma begint meestal in de kindertijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Hartfalen komt onder de 65 jaar nauwelijks voor.

Wat als u er niets aan doet?

De algemene conditie gaat met het ouder worden altijd wat achteruit, maar door te sporten kunt u uw uithoudingsvermogen wel op peil houden. Zowel hartfalen als longziekten kunnen erger worden zonder behandeling. De kortademigheid kan dan zo ernstig worden, dat zelfs bezigheden als boodschappen doen, schoonmaken, koken en douchen een hele onderneming worden.

Wat kan de arts doen?

Als de oorzaak een slechte conditie of overgewicht is, dan is er wel wat aan de kortademigheid te doen. De huisarts zal dan algemene adviezen geven: afvallen, stoppen met roken en beweegtips. Long- en hartziekten kunnen behandeld worden met medicijnen en/of trainingsprogramma’s, en soms zelfs met operaties. Maar van de 60-plussers die behandeld worden voor astma of COPD, heeft ruim 80 procent toch nog last van kortademigheid.

Bron 
  • Plus Magazine