COPD en stoppen met roken

Het beste medicijn

Getty Images

Stoppen met roken, waarom zou u? U heeft nu toch al COPD, daar valt niets meer aan te veranderen. Inderdaad, genezen van COPD zit er niet meer in, maar er valt nog veel winst te behalen als u stopt.

Eigenlijk had u natuurlijk al nooit moeten beginnen. Tabaksrook is namelijk de belangrijkste veroorzaker van COPD. De rook beschadigt de binnenkant van uw luchtwegen permanent.

Maar het is nooit te laat om te stoppen met roken. Als u nu stopt, zorgt u ervoor dat uw longen niet verder achteruit gaan. Met alle positieve gevolgen van dien. Feitelijk is stoppen met roken het beste medicijn tegen COPD-klachten. Het heeft dus wel degelijk zin om de sigaretten voorgoed vaarwel te zeggen!

Voordelen

Redenen om te stoppen zijn u vast niet onbekend. Maar we sommen ze toch nog maar eens voor u op:

  • Uw COPD-klachten worden minder
  • U voelt zich fitter
  • Uw huid is beter doorbloed en hierdoor oogt u frisser en jonger
  • Het bespaart een hoop geld
  • Uw huis wordt ook frisser en heeft minder gele aanslag
  • U herwint uw vrijheid, omdat u niet meer vastzit aan uw rookmomentjes

Methoden

Er zijn een heleboel manieren om van het roken af te komen. Kies iets wat goed bij u past en waarvan u denkt dat u het gaat volhouden. 

U hoeft het niet helemaal op eigen kracht te doen, er zijn ook hulpmiddelen die u kunnen helpen. Zo zijn er middeltjes die u kunnen helpen van uw geestelijke verslaving af te komen. Denk aan nicotinevervangers, zoals pleisters, kauwgum en zuigtabletten. Ook medicijnen die u via uw huisarts kunt krijgen of acupunctuur of softlaser worden gebruikt om van het verlangen naar een sigaret af te komen.

Gedragstherapie

Uw geestelijke verslaving kunt u afleren met gedragstherapie. Dit dwingt u om na te denken over waarom u rookt (ontspanning, genot) en wat u kunt doen om datzelfde gevoel te bereiken zonder sigaretten. Een gedragstherapeut kan u hierbij helpen. Tegenwoordig bestaan er zelfs poliklinieken waar ze hulp bieden bij het stoppen met roken.

Overigens kan het wel een aantal weken duren voordat u de positieve effecten merkt. Geef dus niet te snel op, u zult uiteindelijk echt baat hebben bij uw nieuwe gezonde leefstijl!

Bron 
  • Astma Fonds