Op avontuur met de auto

In een oude auto eropuit, ver van huis: wie dit aandurft, komt met mooie verhalen terug.

Naam: Bernard Honselaar (70)

Op avontuur in Scandinavië en de Noordkaap

Met een Audi A4 Avant 1.9 TDI quattro uit 1999

“In 2018 kocht mijn zoon een toen bijna negentien jaar oude Audi met vierwielaandrijving en 450.000 kilometer op de teller. Daarmee wilde hij naar de Noordkaap rijden. Of ik zin had om mee te gaan. Zo’n reis maken met je zoon is natuurlijk geweldig. En spannend, want je weet niet wat je te wachten staat. Een reis in februari naar het noorden is echt heel uniek. Sneeuw tot boven de auto, rijden over bevroren meren, korte dagen en lange nachten en vooral veel bomen. Heel veel bomen. O ja, en elanden en andere wilde dieren. Wat als hier iets gebeurt? ‘Dan bellen we de ANWB’, zei mijn zoon heel nuchter. De auto hield het goed en wij ook. En dan dat noorderlicht. Dat moet iedereen ooit gezien hebben. Zo bijzonder. Net zoals barbecueën aan een bevroren meer. Of op de koffie gaan in een of ander clubhuisje met een beetje sombere maar zeer gastvrije mensen. Een groot avontuur. Zo heerlijk dat ik dit heb mogen meemaken.” 

Naam Cor Veerhuis (67)

Op avontuur in Schotland

Met een MGA Roadster uit 1960

“In 2002 hebben we met de MGA Type Owners Club een reis door Schotland gemaakt. Met 29 auto’s van oost naar west over kleine Schotse weggetjes. En ­natuurlijk stops bij whiskystokers. MGA’s blinken niet uit in betrouwbaarheid. En veel pakruimte is er ook niet. Dus kreeg elk lid wat reserveonderdelen mee. Met behulp van een lijst wisten we precies wat in welke auto lag. Sleutelaars zijn er ­genoeg in onze club, dus dat was geen probleem. We ­verwachtten dat het een hele toer zou worden bij pech het lid te bereiken dat het benodigde ­onderdeel vervoerde. Iedereen reed de route namelijk in eigen tempo. Maar wat bleek: slechts één keer moesten we een lekke carburateur repareren. De grootste verrassing was eigenlijk dat alles zomaar bleef lopen. En natuurlijk de zeer mooie reis. Ik heb veel autotrips gemaakt, maar dit was echt de mooiste.”


Naam Margreet Vink (62)

Op avontuur in Europa

Met een Renault 4 uit 1973

“Mijn eigen Renault 4, versierd met bloemenslingers en pauwenveren, heb ik net verkocht. Ik had hem ­omdat mijn ouders er vroeger ook een hadden. We hebben daar heel ­Europa mee gezien. Als baby ging ik al mee. Ik lag achterin in een eigengemaakt bedje. Mijn ouders haalden de stoelen uit de auto en sliepen dan ook in de Renault. Heel bijzonder, vooral omdat mijn vader bijna twee meter lang was. Ooit zakte hij door zijn stoel. Omdat hij zo lang was, kon hij doorrijden. We werden wel aangehouden: de agent dacht dat er een blond jochie reed.

Het reisbloed van mijn ouders bleef ondertussen stromen. Zoals die reis, op mijn 14de, naar Polen. Dat was toen nog echt Oost-Europa. Erg ­indrukwekkend. En dan die kokende motor. Heel vaak hebben we ons afgevraagd of we de top van een berg wel zouden halen. Die rookwolken had ik ook met mijn eigen Viertje. Met de kleinkinderen aan boord. Maar ik kende het fenomeen wel, dus geen paniek. Tja, mijn autootje is weg, maar de herinneringen blijven. Onbetaalbaar!”

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine, oktobernummer 2021.