Hoe vaak moet je handdoeken, washandjes en theedoeken wassen?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Hoe vaak moet je handdoeken, washandjes en theedoeken wassen?

Handdoeken in de badkamer

De een gooit zijn handdoek het liefst na één douchebeurt in de wasmand, de ander doet er makkelijk een hele week mee. Wat is wijsheid? Volgens Kelly A. Reynolds, een Amerikaanse professor en gezondheidswetenschapper, was je handdoeken het beste na drie wasbeurten. Microbioloog Philip Tierno, verbonden aan de New York University School of Medicine, sluit zich bij dat advies aan. Wel zegt hij daarbij dat het belangrijk is dat je handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen. Dat vertraagt de opstapeling van bacteriën en schimmels.

Washandjes

Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.

Theedoeken en handdoeken in de keuken

Hoe vaak je theedoeken en handdoeken in de keuken moet wassen, hangt af van hoe frequent je ze gebruikt. Gebruik je deze iedere dag en worden ze dan ook erg nat, dan kun je ze het beste dagelijks vervangen, zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum tegen Libelle. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte theedoek die langzaam weer droogt.” 

Bronnen: De Morgen, Womens Health Mag, The Huffington Post, Libelle

Auteur