De multiresistente Klebsiellabacterie

Hoe gevaarlijk is deze superbacterie?

Getty Images

Een 'nieuw' soort ziekenhuisbacterie, de Klebsiella, komt regelmatig in het nieuws. Deze bacterie kent een multiresistente variant: Klebsiella Oxa-48. Gaat deze superbacterie voor problemen zorgen?

Klebsiella pneumoniae zijn staafvormige bacteriën die in de mond, darmen en op de huid voorkomen. De bacterie veroorzaakt in principe geen ziekte, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand wel infecties veroorzaken(longontsteking). De Klebsiella Oxa-48 is een variant van de bacterie. Deze variant is resistent tegen bijna alle vormen van antibiotica. Hierdoor is het moeilijk om een infectie met deze bacterie te behandelen.

Verminderde weerstand

Gezonde mensen worden over het algemeen niet ziek van de Klebsiella Oxa-48 en kunnen deze bij zich dragen zonder ziek te worden. Meestal raakt u de bacterie van zelf weer kwijt. Bij mensen met een ziekte, vooral in een verpleeghuis of ziekenhuis kan door besmetting met de Klebsiella wel een infectie ontstaan. U kunt hierbij denken aan een longontsteking, wondinfectie of bloedinfectie.

Handen

Besmetting met Klebsiella Oxa-48 gaat via direct contact met de handen. Vandaar dat de bacterie vooral in de gezondheidszorg een risico vormt. De vele zorgcontacten met een patiënt zoals aan- en uitkleden, douchen en wondverzorging bevordert de verspreiding. De klebsiella bacterie kan zich niet door de lucht verspreiden.

Risico

De Klebsiella bacterie komt vooral veel voor in omgevingen waar bepaalde soorten antibiotica worden gebruikt. Omdat de bacterie resistent is tegen de meeste soorten antibiotica kan hij zich daar juist gemakkelijk verspreiden. In ziekenhuizen en verpleeghuizen worden infecties met de Klebsiella Oxa-48 vooral gezien bij patiënten op de intensive care afdeling, patiënten met open wonden, patiënten met chronische longziekten, patiënten met een implantaat, infuus of katheter en patiënten met een verzwakte afweer.

Voorkomen

De Klebsiella Oxa-48 kwam tot op heden nauwelijks voor in Nederland, vandaar dat het van groot belang is om verspreiding te voorkomen. Besmette patiënten dienen dus apart behandeld en verpleegd te worden. De zorgverleners moeten extra hygiëne maatregelen nemen, met name op het gebied van schoonmaken en handhygiëne.

Behandelen

Vanwege de antibioticaresistentie is de besmetting met de Klebsiella Oxa-48 bacterie erg moeilijk te behandelen. Er zal dan ook gebruik gemaakt moeten worden van een bijzonder soort antibiotica. Ook na besmetting is de hygiëne van groot belang.

Bron 
  • RIVM
  • Maasstad Ziekenhuis Rotterdam