Hier zitten de meeste bacteriën op

De grootste broeihaard van bacteriën? Automatisch denkt u aan een toiletbril. Niets is minder waar. Hier vindt u acht infectiehaarden die in werkelijkheid veel erger uitvallen.

1. Toetsenbord

Een Brits onderzoek onderstreepte in 2008 dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer méér bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat de vervuiling van de toetsenborden door eten bij de computer. En door met ongewassen handen na toiletbezoek weer achter de computer te gaan zitten.

2. Tandenborstel

Omdat een tandenborstel meestal in een warme omgeving (de badkamer) staat, kunnen bacteriën er prima gedijen. Bovendien staan tandenborstels vaak in een beker naast elkaar, zodat kwalijke 'kruisbestuivingen' schering en inslag zijn.

3. Handdroger

De warme lucht uit heteluchtdrogers is de perfecte verspreider voor bacteriën en virussen. Velen geloven dat de warme lucht kiemen juist doodt. Helaas, de lucht is daar niet warm genoeg voor.

4. Make-upspullen

Bacteriën kunnen perfect overleven in make-upspullen, zoals bijvoorbeeld mascara. Vooral gevaarlijk omdat deze spullen in de meeste gevallen in rechtstreeks contact komen met het oog. Dit kan leiden tot ernstige infecties.

5. Mobieltje

Ook de mobiele telefoon is een broeihaard van bacteriën, zoals stafylokokken. Besmetting wordt bevorderd doordat de gsm vaak in contact komt met de mond.

6. Beddengoed

Je beddengoed is een paradijs voor mijten, bacteriën en virussen. Kussenslopen, dekens of dekbedden moeten daarom regelmatig verschoond en gelucht worden. Maar… ook het matras en de kussens kun je het beste regelmatig (chemisch) laten reinigen.

7. Slippers

Uit Amerikaans onderzoek bleek dat er na vier dagen rondlopen in New York zo'n 18.000 bacteriën op de slippers zaten. Na drie maanden bevat 93 procent van de slippers bacteriën van uitwerpselen en 20 procent de E. coli bacterie. De meeste bacteriën zijn overigens onschuldig.

8. Afstandsbediening

Onderzoek wees al uit dat de afstandsbediening in hotels zowat de grootste bron van infecties is. Dit toestel wordt namelijk zelden gereinigd. Maar ook thuis zijn op de afstandsbediening genoeg ziekteverwekkers te vinden.

Trefwoorden:

17 Comments

Door J.louwersl (niet gecontroleerd) op vr, 29-5-2020 - 00:21

bij super de boer staat,een medewerker.met een schoon in het broodrek,om iets op te schrijven.ik zeg wij allen ,moeten voorzichtig zijn,en jij gaat met je schoen,op brood staan,omdat je te lui ben ,om het klenbord uit het magazijn te halen,lekker fris.

Door Marianne Snuverink (niet gecontroleerd) op zo, 1-3-2020 - 22:29

Wat dacht je van boodschappenwagentjes en mandjes bij de winkel

Door Ge (niet gecontroleerd) op zo, 1-3-2020 - 18:10

Plastic boterhamzakje over de afstandsbediening in de hotelkamer doen zou misschien een idee kunnen zijn.

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 26-2-2020 - 16:50

Wat dacht u op alle trappen en spijlen van openbare portieken,liften, scholen en andere gebouwen? Wat dacht u van stoplichtknoppen voor voetgangers, fietsers buiten?
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Gelukkig zijn de meeste mensen gezond en hebben weerstand hiertegen. Dat blijkt wel, want ik werk in het onderwijs en de toiletten zijn er vaak smerig (te weinig tijd, te weinig budget voor goede schoonmakers). Toch zijn we altijd gezond!
Vroeger was de hygiëne in ons land nog beroerder en toch werden de meeste mensen daar zelden ziek van. Ik zie wél, dat de controles op vliegvelden momenteel slecht is i.v.m het coronavirus, dus de vraag is niet óf maar wanneer die in Nederland uitbreekt.

Door Sunny (niet gecontroleerd) op wo, 26-2-2020 - 07:02

Heb ns gelezen dat groente en fruit dat in de supermarkt ligt, veel bacteriën bevat omdat iedereen er even aan voelt of het rijp is e.d.

Door Gerty van den Ham (niet gecontroleerd) op vr, 7-2-2020 - 10:04

Oké hygiëne moet er zijn, maar overdrijven we niet een beetje. Het lichaam moet ook antistoffen kunnen opbouwen. Helaas krijgen steeds meer mensen last van huidaandoeningen. Ons afweersysteem wordt steeds zwakker,vooral bij kinderen. De industrie speelt daar handig op in. Kijk maar naar de reclameblokken op de tv en in de verschillende kranten. Vaak komen de mensen ook van vakantie thuis met iets onder de ledematen. Pas op,we worden voor van alles en nog wat bang gemaakt, maar wij verzwakken zelf ons lichaam. Ben zelf 64 jaar en kern gezond. Heb me nooit laten opjutten. Hygiëne moet maar gebruik je "boerenverstand".

Door Bert (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 11:02

Er zijn best veel mensen die zelfs na de grote boodschap hun handen niet wassen!!! dat is toch niet te geloven....dat is wel het minste wat je moet doen aan hygiéne!! ik constateer het regelmatig in uit eetgelegenheden en op de sportschool. Ik vind dit echt ongelovelijk dat mensen zo gemakzuchtig zijn. Dus mensen gewoon effe handjes wassen na kleine en grote boodschap. Wel zo fris!!!!

Door Paulien (niet gecontroleerd) op do, 2-1-2020 - 14:41

Deurknoppen
Lichtschakelaars
Bankbiljetten
Deze ontbreken bij de bacteriën plekken!!
En.... bacteriën maken ons ook resistent tegen allerlei ziektes!!

Door Coops (niet gecontroleerd) op do, 2-1-2020 - 06:51

Het smerigste in het ziekenhuis is de liftknop. De deurklink toilet was juist een van de schonere dingen van het ziekenhuis. Is onderzocht soort studenten geneeskunde

Door japie (niet gecontroleerd) op di, 31-12-2019 - 14:24

Wat een overdreven gedoe.. De hele wereld zou doodziek moeten zijn.
Vraag al die 100-jarigen eens hoe dat vroeger ging die hadden met al die onzin de 50 jaar nog niet gehaald...(volgens dit artikel dan..)