Belastingaangifte 2022/2023: Wat is wel aftrekbaar?

Belastingaangifte euro geld
Getty Images

We mogen binnenkort belastingaangifte doen over 2022. Plus Magazine zet de belangrijkste zaken die je mag aftrekken op een rij. En we benoemen de belangrijkste posten die helaas voor eigen rekening blijven.

Dit is WEL aftrekbaar

Vermogen: dit jaar anders

Spaargeld, beleggingen en andere bezittingen (behalve de eigen ­woning) worden belast in box 3 ­tegen de waarde op 1 januari 2022. Je betaalt alleen belasting als je meer dan €50.650 aan ­vermogen bezit (het dubbele voor fiscale partners).

Voor de aangifte over 2022 is hier iets bijzonders mee aan de hand. Je mag namelijk kiezen of je dit laat belasten via de oude methode of de nieuwe spaarvariant. Kort gezegd komt het erop neer dat als je bezittingen voornamelijk uit spaargeld bestaan, de nieuwe ­variant (de spaarvariant) het voordeligst is. Als je bezittingen voornamelijk uit andere zaken bestaan, zoals beleggingen, een tweede huis en uitgeleend geld, is de oude methode voordeliger. In je aangifte worden beide varianten berekend. Het is geen aftrekpost, maar je kunt wél zelf kiezen welke variant het gunstigst is en zo flink besparen.

Eigen huis

Kosten die te maken hebben met de hypotheek zijn meestal aftrekbaar. De voornaamste zijn: hypotheekrente, erfpacht, boeterente en afsluitkosten.

Als je je hypotheek in 2022 hebt overgesloten naar een lening met een lagere rente, heb je mogelijk een boeterente betaald. Deze is aftrekbaar van je inkomen in het jaar waarin je deze hebt betaald. Je telt de ­boeterente op bij de gewone rente die je over de hypotheek hebt ­betaald en vult het ­totaal in bij ‘Betaalde rente’. 

Naast de boeterente zijn nog meer eenmalige kosten die je maakt bij het af- of oversluiten van een hypotheek aftrekbaar. Deze kosten vul je in onder ‘Financieringskosten’. Het gaat om onder meer de volgende kosten: advies- en afsluitkosten van de bank of ­hypotheekadviseur, kosten van een NHG-garantie, notariskosten voor de hypotheekakte en taxatiekosten voor de hypotheek.

Zorgkosten

Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar, maar de Belastingdienst heeft dat niet makkelijk gemaakt. De eerste voorwaarde is dat ze niet door je zorgverzekeraar worden vergoed. Verder moeten de kosten voorkomen op een lijst van aftrekbare zorgkosten die op de website van de Belastingdienst staat. Veel mensen vergeten dat de reiskosten van en naar een ziekenhuis of arts aftrekbaar zijn. Het gaat om de werkelijk gemaakte reiskosten per auto, taxi of openbaar vervoer.

Zorgkosten zijn pas aftrekbaar boven een bepaalde drempel. Deze drempel is inkomensafhankelijk en wordt berekend met een ingewikkelde formule. Het aangifteprogramma berekent automatisch hoeveel je kunt aftrekken. Twijfel je over zorgkosten? Neem dan contact op met de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Lijfrente

De jaarlijkse inleg op een lijfrente is meestal wel aftrekbaar en de waarde van een lijfrente geef je niet op. Die is namelijk vrijgesteld van vermogensbelasting (box 3).

Dividendbelasting

Veel mensen laten geld liggen doordat ze ingehouden dividend­belasting niet aangeven. Banken en andere beleggingsinstellingen houden 15 procent dividendbelasting in op door Nederlandse bedrijven en beleggingsfondsen uitgekeerde dividenden. Als Nederlander mag je die terugvragen. Op het jaaroverzicht van je beleggingen staat precies hoeveel dividendbelasting er is ingehouden.

TIP: SCHUIF SLIM MET AFTREKPOSTEN

Sommige posten mag je naar ­eigen keuze toedelen aan jezelf of je fiscaal partner. Het is niet van belang bij wie deze posten in ­werkelijkheid horen. Hiermee kun je misschien belasting ­besparen. Het gaat onder meer om de volgende aftrekposten: hypotheekrente, giften, zorgkosten en betaalde partneralimentatie.

Let er op dat dit schuiven gevolgen kan hebben voor de heffingskortingen en toeslagen. Eventuele ­gevolgen voor toeslagen kun je niet in het aangifteformulier zien. Maak daarom, als je toeslagen krijgt, een proefberekening op de website voor de toeslagen: www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen

Als je een fiscaal partner hebt, kun je proberen zodanig met aftrekposten te schuiven dat een van de fiscale partners €48 of minder hoeft te betalen. Als je namelijk €48 of minder moet betalen, scheldt de Belastingdienst dit ­automatisch kwijt.

Doe aangifte!

Veel mensen laten geld liggen door geen aangifte te doen. Niet iedereen hoeft aangifte te doen. Toch is het altijd de moeite waard om de aangifte in te vullen, omdat je misschien belasting terugkrijgt. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde aftrekposten kunt opvoeren. Je hebt dan recht op een belasting­teruggave.

Je moet in principe aangifte doen vóór 1 mei 2023. Als je nu al weet dat 1 mei lastig wordt, kun je ­uitstel aanvragen. Doe dit in elk geval vóór 1 mei 2023. Als je ­uitstel hebt gekregen, moet je voor 1 september 2023 aangifte doen. Je kunt online om uitstel vragen door op www.belastingdienst.nl in te loggen of door te bellen (0800-0543). De Belastingdienst verleent bijna altijd uitstel.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine. Nú: een proefabonnement van 4 nummers voor slechts €12,50 ( stopt automatisch).