Oproep: 'Ik ben overgestapt naar een nieuwe bloedverdunner'

Niet meer naar de trombosedienst

Getty Images

Gebruikte u fenprocoumon of acenocoumarol, en bezocht u daarvoor de trombosedienst? Veel mensen zijn overgestapt naar een nieuw type bloedverdunners, waarbij dat niet meer hoeft. De redactie is op zoek naar mensen die deze overstap hebben gemaakt. Dus gebruik u nu bloedverdunners zoals dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) of edoxaban (Lixinia)? Lees hieronder verder.

Het is inmiddels al zo'n tien jaar geleden, dat de nieuwe bloedverdunners werden vergoed. Deze nieuwe bloedverdunners worden ook wel noac’s of doac’s genoemd, oftewel: nieuwe of directe orale anticoagulantia. In het begin waren artsen terughoudend bij het voorschrijven aan ouderen, omdat het lang niet zeker was dat de doac's wel veilig waren. Maar nu worden doac’s tot op hoge leeftijd voorgeschreven, zo blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland.

Via de huisarts

Sinds een paar jaar schrijven ook huisartsen nieuwe recepten voor deze medicijnen voor, niet alleen de specialisten, zoals eerst nodig was voor de vergoeding. In een richtlijn schrijven zij dat deze nieuwe middelen gelijkwaardig zijn aan de bestaande coumarines, zoals acenocoumarol. Beter zijn ze dus niet. Zijn ze wel prettiger, of valt dat tegen? En hoe zit het met de veiligheid, als je nieren minder goed werken? We gaan hier dieper op in met een deskundige.  Maar we willen ook heel graag twee mensen portretteren die uit eigen ervaring hierover kunnen meepraten.

Oproep

Wij zoeken dus mensen die een kort telefonisch interview willen geven over deze overstap. Zij komen dan met hun naam en foto in Plus Magazine,en met een kort interview geschreven door onze journalist.

- Schrijf uw ervaring kort in een mail (paar alinea’s) en stuur uw reactie vóór 22 november naar gezondheid@plusmagazine.nl o.v.v. ‘bloedverdunners’

- Vermeld uw volledige naam, leeftijd, adres, e-mailadres en telefoonnummer.

- Stuur ook een eigen foto mee, een kiekje met de smartphone is prima.

We lezen alle reacties zorgvuldig en nemen contact met u op als uw reactie wordt gekozen voor een interview. Er komt dan een fotograaf langs voor een mooi portret.

Auteur