Cycladen, eilanden van de goden

Ontdek de schitterende Cycladische eilanden tijdens deze indrukwekkende reis. U bezoekt alle plekken waar de goden gewoond hebben en waar de mooiste historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. 

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen

In het kader van de tentoonstelling Eilanden van de goden organiseert Labrys Reizen in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een bijzondere reis naar enkele Griekse eilanden in september 2012. We bezoeken tijdens deze 9-daagse reis vijf Cycladische eilanden, verblijfplaats van goden en toneel van historische gebeurtenissen.

Een van de beroemdste archeologische sites van Griekenland, Akrotiri op Santorini, is na een sluiting van zeven jaar weer open sinds april 2012. Een bezoek aan deze unieke opgraving is dan ook opgenomen in het programma van deze museumreis.


Klik hier om u aan te melden voor de informatiebijeenkomst.

Programma

Voor onze vaartocht door de Egeïsche wateren bezoeken we het Museum voor Cycladische Kunst in Athene, waar zich een unieke collectie van idolen uit het derde en tweede millennium vóór Christus bevindt.
 
Missing media-item.

Van alle Cycladen heeft het rotsachtige Mykonos nauwelijks een rol in de geschiedenis gespeeld en er was geen tempel van betekenis te vinden. De bewoners stonden destijds bekend als onwetend, kleingeestig, gierig en van nature kaal. Thans is het een gerieflijk en schilderachtig uitgangspunt om een Cycladen-tocht te beginnen.

Het roemruchte eiland Delos werd ooit met enige fantasie gezien als het middelpunt van een groep eilanden die er in een cirkel (kyklos) omheen liggen en die dan ook Cycladen werden genoemd. Delos gold in de oudheid als het domein bij uitstek van de god Apollo, die hier samen met zijn tweelingzus Artemis is geboren. Ooit had het eilandje rust gegeven aan hun hoogzwangere moeder Leto zodat ze daar eindelijk bevallen kon. Een voorwaarde was, 'dat haar zoon er een wondermooie tempel zou bouwen zodat het eiland vermaard zou worden onder alle mensen.' Inderdaad zou dit armelijke Delos een belangrijke plaats worden, niet alleen als religieus centrum, maar ook als het middelpunt van talrijke politieke gebeurtenissen.

Het witte marmer van Paros was voor de klassieke beeldhouwers het ideale materiaal van de fijnste kwaliteit. De mooiste sculptuur werd gemaakt van Parisch marmer, maar bijvoorbeeld ook de lichtdoorlatende dakpannen van het Parthenon in Athene. In de archaïsche tijd gold Paros als 'het rijkste eiland der Cycladen'. De geniale dichter Archilochos is er geboren. Opvallend is dat hier vooral godinnen werden vereerd: Artemis, Aphrodite, Demeter en de godin der bevalling, Eileithyia.

Van de andere Cycladen is Naxos het grootst. In de oudheid was het beroemd vanwege de wijn, maar ook vanwege de goede kwaliteit van het marmer. Ook Naxos heeft een mythologisch verleden. Op dit eiland is de Kretenzische prinses Ariadne verlaten door haar geliefde Theseus, een daad waarvoor meerdere verklaringen werden gegeven. De bedroefde vrouw werd hier later door de god Dionysos aangetroffen en zou met hem in het huwelijk treden.

Missing media-item.Een uitstapje naar de Minoïsche beschaving biedt Thera, momenteel Santorini geheten. Op dit vulkaaneiland zijn de unieke fresco's gevonden die een bron van belangwekkende informatie zijn over het leven vóór de grote uitbarsting van rond 1500 vóór Christus. Vooral de opgraving van Akrotiri is spectaculair. Vijf eeuwen later werd het een Dorische kolonie en in de tijd na Alexander de Grote een omvangrijke vlootbasis. De opgravingen van de gelijknamige stad Thera getuigen ervan.

Het gedetailleerde dagprogramma is afhankelijk van de boottijden en zal worden bepaald zodra deze tijden bekend zijn.


Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van rechtstreekse lijnvluchten Amsterdam - Athene v.v. uitgevoerd door KLM. De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Olympic Air. De vluchttijden zijn (wijzigingen voorbehouden):

02-09-2012 Amsterdam - Athene 12.05 - 16.20 uur 
03-09-2012 Athene - Mykonos 16.55 - 17.35 uur
10-09-2012 Santorini - Athene 09.35 - 10.20 uur*
10-09-2012 Athene - Amsterdam 17.20 - 19.55 uur*

* Tijdens de overstaptijd in Athene zullen we een excursie maken naar de tempel van Poseidon op Kaap Sounion.

Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.


Vervoer ter plaatse

De excursies worden uitgevoerd met een comfortabele touringcar met airco. 
De volgende boottochten zijn in de reis opgenomen: 
Mykonos - Delos v.v., Mykonos - Paros, Paros - Naxos en Naxos - Santorini.


Hotels en diners

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. De hotels op de eilanden hebben een zwembad. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten.


Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen, byzantinoloog, classicus, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals vertalingen van klassieke schrijvers. Verder heeft hij een bestseller over de mythologie geschreven, een literatuurgeschiedenis en een detective over de moord op de Duitse 18e-eeuwse archeoloog Winckelmann. Van recentere datum is zijn boek Odysseus en zijn kinderboek Op naar de Olympos, waarvoor hij de Hotze de Roos-prijs ontving. De heer Van Dolen heeft een ruime ervaring met het leiden van culturele reizen in de Mediterranée, waarin hij met veel knowhow en grote geestdrift de reizigers laat kennismaken met vele aspecten van de antieke cultuur. Tijdens de reis zal hij een aantal lezingen verzorgen. Bovendien zal er een organisatorische reisbegeleider aanwezig zijn en op enkele plaatsen een lokale gids.


Voorbereidende bijeenkomst

Op 3 augustus vindt bij voldoende belangstelling een voorbereidende bijeenkomst plaats in het Rijksmuseum van Oudheden. Het programma bestaat uit een lezing door de reisleider en een rondleiding langs de tentoonstelling door een museumgids. Voor deze bijeenkomst dient u zich bij ons aan te melden. De kosten bedragen € 15,- per persoon. Bij inschrijving voor deze reis krijgt u deze kosten gerestitueerd.

Klik hier om u aan te melden voor de informatiebijeenkomst.


Vertrek- en prijsinformatie

9-daagse vliegreis

Reisperiode: 2 t/m 10 september 2012
Prijs: €2075,- 
Eenpersoonstoeslag: €225,-

Aantal deelnemers: minimum: 15 / maximum: 30

Inbegrepen:
 • Lijnvluchten met belastingen en toeslagen
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • Alle diners
 • Reisleiding
 • Organisatorische reisbegeleiding
 • Lokale gidsen

Niet inbegrepen:
 • Lunches
 • Drankjes bij de diners
 • Entrees
 • Fooien
 • Verzekeringen
 

Extra informatie

Zwaarte van de reis
Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. 
Het is wezenlijk - in de eerste plaats in uw eigen belang - dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Indien iemand namelijk slecht ter been is, bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis. Goed schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. 
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Een of meer dagdelen zijn ter vrije besteding. Doorgaans biedt de reisleiding dan een facultatief programma aan, maar u kunt uiteraard ook voor een eigen invulling kiezen. 
Indien u eraan twijfelt of een bepaalde reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer
De maand september is zeker geschikt voor een culturele reis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans aangenaam warm. We mogen rekenen op een gemiddelde dagtemperatuur rond 25 graden Celcius. Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. 
NB: Het vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld
Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro's terecht. Pinautomaten zijn tegenwoordig op een groot aantal plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. In kleinere winkels en tavernes kunt u alleen contant betalen.

Voorwaarden
Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen, lid van ANVR, SGR and Calamiteitenfonds.

Klik hier voor de voorwaarden van Labrys en ANVR.

 Missing media-item.
Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen. 

Meer informatie en reserveren

Wilt u meer informatie over deze reis of wilt u een reservering maken? Wij staan u graag te woord op werkdagen van 09.00-17.00 uur op telefoonnummer 0900 - 244 6244 (€ 0,10 p/m). 

Ook kunt u uw reservering maken door onderstaand formulier in te vullen.
Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging, waarop staat gespecificeerd hoe u de betaling kunt verrichten. Circa twee weken voor vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. 


Reserveringsformulier

.
Auteur 
 • Redactie