Drie wandelingen door het prachtige Den Bosch

Den Bosch, officieel 's-Hertogenbosch genoemd, is de hoofdplaats van de provincie Noord-Brabant. Op deze wandelroutes ontdek je de groene omgeving van de stad, langs de historische binnenstad en over de dijk langs de rivier de Dommel en de Dieze. Veel wandelplezier!

Groene Wissel Den Bosch 1

Groene Wissel Den Bosch 1

Sint Jan en de Pettelaar

Afstand: 15 kilometer
Startplaats: Den Bosch
Provincie: Noord-Brabant

Na uw treinreis gaat u natuurlijk eerst even bij Jan de Groot naar binnen voor het verorberen van zo'n overheerlijke Bossche Bol... Door authentieke straatjes, over het marktplein met het fraaie stadhuis en uiteraard langs de Sint-Janskathedraal wandelt u de stad uit, de Bossche Broek (een moerasgebied) in: u wandelt daar over de dijk langs de Dommel en heeft dan een prachtig uitzicht over beiden. Na de fraaie wandeling door het Sterrenbos en het rustieke kleinschalige landgoed De Pettelaar wandelt u langs de Pettelaarse Schans de stad weer in. Door het Zuiderpark, over de stadswallen langs de Aa en het Citadel wandelt u, weer langs Jan de Groot, naar het station, dus neem wat van die overheerlijke Bollen mee voor het thuisfront.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht 's Hertogenbosch (stadse tocht)

Trage Tocht 's Hertogenbosch (stadse tocht)

Zuid-Willemsvaart, Aa, Heinis en Orthen

Afstand: 14 kilometer
Startplaats: Den Bosch
Provincie: Noord-Brabant

We maken een verrassende wandeling langs water en door enkele groene corridors in 's Hertogenbosch. Na een korte passage door het centrum langs het Bolwerk en over de Markt gaat de route even langs de Zuid Willemsvaart. Dan lopen we een een flink stuk over gras langs de Aa, een gekanaliseerde beek, die tussen de stedelijke bebouwing weidse uitzichten over het water biedt en stiekem een oase van rust creëert. De tocht vervolgt langs de plas het IJzeren Kind en door de wijk Hintham. Even de kiezen op elkaar langs winkelcentrum De Herven en dan komen we bij het mooiste deel van de wandeling. Een traject over onverharde paadjes door de Heinis en over de Hervense Dijk, die in de 14e eeuw werd opgeworpen om 's Hertogenbosch te beschermen tegen hoge waterstanden van de Maas. Aan weerszijden van de kronkelende dijk liggen diverse wielen. Een idyllisch landschap middenin de stad. Maar ook het vervolg verveelt geen moment. Fort Orthen, een bijzonder wandelpad langs het spoor en de plas IJzeren Vrouw hebben veel te bieden. Eenmaal terug in de binnenstad genieten we nogmaals van het karakteristieke water in de Brabantse hoofdstad. Over de Brede Haven met z'n fraaie panden langs de Dommel en de pas gerestaureerde kademuren lopen we terug naar het centrum en het station.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Den Bosch 2

Groene Wissel Den Bosch 2

Parken, Bossche Broek en Binnenstad

Afstand: 10 kilometer
Startplaats: Den Bosch
Provincie: Noord-Brabant

Langs de Bossche Bollen, de Dieze (een door Den Bosch stromend riviertje) en het Citadel (een oud verdedigingswerk met daar het Brabants Historisch Informatiecentrum) wandelt u naar het Prins Hendrikpark waar u over een houten vlonderpad langs en over de IJzeren Vrouw (een meer) kuiert. Na het prachtige Zuiderpark bent u vlot in Het Bossche Broek, een schitterend natuurgebied tegen de rand van de stad, u wandelt daar een flink stuk doorheen. Vanaf de stadsrand volgt de route de loop van de Binnendieze en de Dieze. U komt dan door de Zusters van Orthenpoort, langs een hofje, door de intieme Jeroen Boschtuin, langs de imposante Sint-Janskathedraal, over de Markt en de Schapenmarkt.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>