Goed nieuws over diabetes

Geen insulinespuit en tabletten meer

Getty Images

Een kunstalvleesklier en een een 'zelfdenkende' insulinepomp: er zijn interessante ontwikkelingen op het gebied van diabetes type 1. Ook is er goed nieuws voor patiënten met diabetes type 2. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vertelt er meer over.

Hanno Pijl (58) is internistendocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het LUMC. Hij werkt namens het LUMC samen met TNO aan een innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde.

De kunstalvleesklier komt eraan voor mensen met diabetes type 1

Hanno Pijl: “Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken, vernielt. Mensen met diabetes type 1 moeten daarom een paar keer per dag insuline inspuiten of een insulinepomp dragen. Al jaren zijn onderzoekers bezig met het testen van een kunstalvleesklier. Het spannende is dat die nu snel op de markt gaat komen, misschien volgend jaar al. De kunstalvleesklier koppelt een pomp aan een continue glucosemeter. Die meet 24 uur per dag de suikerwaarde en geeft dan de juiste dosering insuline af.”

Voordeel voor de patiënt: geen insulinespuiten meer met de kunstalvleesklier.

'Zelfdenkende’ insulinepomp voor behandeling op maat

Hanno Pijl: “Er komen steeds slimmere apparaten op de markt om de bloedsuikers van mensen met diabetes type 1 beter te reguleren. De gewone insulinepompen geven een continue lage dosis insuline af. Als mensen gaan eten, moeten ze hun bloedsuikers meten en op een knopje van de pomp drukken om extra insuline toe te voegen. ’s Nachts wordt de glucosewaarde weleens te laag. Dat noemen we een hypo. De nieuwe, ‘zelf­denkende’ pompen stoppen automatisch met insuline afgeven als de bloed­suikers te laag worden en hervatten de insulineafgifte als ze weer stijgen. Of en in welke gevallen de pomp wordt vergoed, is nog niet bekend.”

Voordeel voor de patiënt: de ‘slimme’ pomp kan ernstige hypo’s voorkomen.

Diabetes type 2 is om te keren met een andere leefstijl

Hanno Pijl: “Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Deze vorm van diabetes is in veel gevallen een leefstijlziekte door de combinatie verkeerde voeding, te weinig beweging, slecht slapen en te veel stress. Het goede nieuws is dat diabetes type 2 in veel gevallen omkeerbaar is. Al eerder schreef ik samen met diëtist en wetenschapsjournalist Karine Hoenderdos het boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter! In 2018 zal leefstijl bij diabetes nog veel meer aandacht gaan krijgen. Wij hopen daar in het LUMC een boost aan te geven met een nieuw op te richten innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde.”

Voordeel voor de patiënt: door de oorzaken van diabetes type 2 aan te pakken, kun je jezelf beter maken.

Tip van Hanno Pijl

“Vermijd eten uit pakjes en zakjes, eet vers! Groente en fruit zijn de basis van dagelijkse voeding. Wees zuinig met zetmeel zoals brood, pasta, rijst en aardappelen. Eet elke dag een handje ongezouten noten. Gebruik olijfolie. En drink water, koffie en thee in plaats van fris of fruitdrank. Dan ben je al goed op weg naar een gezond eetpatroon.”

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine