Apps downloaden: waar moet u op letten?

Getty Images

Hebt u een tablet en/of een smartphone? Dan downloadt u vast ook wel eens apps. Handig, maar u kunt beter niet zomaar van alles downloaden op uw apparaat.

Een app, afkorting voor applicatie, is een toepassing voor smartphones of tablets. Sommige apps staan standaard op een toestel, andere apps kunt u gratis of tegen betaling downloaden. Ze zijn te downloaden in de Play Store (Android) en de App Store (iOS). Hoewel de meeste apps veilig en zonder problemen te gebruiken zijn, gaat het soms toch fout. Een app probeert uw privégegevens te achterhalen of heeft een dubieuze herkomst. In deze tip leest u waar u op kunt letten bij het kiezen en downloaden van apps.

Play Store versus App Store

Waar Apple heel streng toeziet op wat er wordt aangeboden in de App Store, is de controle in de Play Store van Google niet goed te noemen. Het is niet zo dat er grotendeels slechte apps in de Play Store voor Android staan. Maar het toezicht is niet goed en er komen geregeld apps uit deze online winkel in opspraak omdat ze de privacy schenden of er iets anders niet in orde is.

Gebruikt u Android en wilt u apps downloaden, let dan goed op en gebruik de tips uit dit artikel. Mensen met een iPad of iPhone kunnen met een geruster hart het aanbod van de App Store bekijken, al is extra alertheid altijd goed.

Getty Images

Hoe u een app downloadt uit de Play Store of uit de App Store leest u in de volgende tips:

Voor downloaden: onderzoek doen

Doe voorbereidend werk als u een app wilt downloaden uit een van de app-winkels. Lees bijvoorbeeld de recensies bij de app. Melden die veel problemen of staan er zaken bij die u in negatieve zin opvallen, dan kunt u de app beter niet downloaden.

  • Controleer wie de uitgever/maker is van een app. De apps van de NOS worden ook door de NOS uitgegeven. Als er een onbekende uitgever bij staat, tik dan op de naam van de uitgever om meer apps van dit bedrijf te zien. Zo krijgt u een beeld van het type apps dat het bedrijf maakt. Kijk ook naar het aantal downloads. Apps van bekende bedrijven worden honderdduizenden keren gedownload, zeker iets van Google of Facebook.
     
  • In de Play Store tikt u een app aan en ziet u links, onder de naam van de app en de waardering op Google+, de naam van de uitgever/fabrikant.
     
  • In de App Store staat de naam van de uitgever onder de naam van de app in het venster met details over de app. Bij 'gerelateerd' vindt u andere apps van de uitgever/fabrikant.
     
  • Kijk ook naar de spelling van de naam van de app en de tekst die erbij staat. Een (fictieve) app die Gmeel heet, is niet de app van het mailprogramma Gmail.
     
  • U kunt tot slot ook de naam van de app intypen bij Google en kijken of er tussen de zoekresultaten iets staat over eventuele problemen.

Let op uw wachtwoord

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: geef nooit uw wachtwoord van uw Apple- of Google-account aan iemand anders. Andere mensen kunnen met uw inloggegevens apps downloaden uit uw naam en ook online aankopen doen als u betaalgegevens in uw account hebt staan. Maar let ook op de wachtwoorden van de apps zelf. Gebruik het liefst voor elke dienst of app een ander wachtwoord.

Machtigingen

Tijdens het installeren van een app uit de Play Store (Android) wordt er gevraagd om bepaalde machtigingen te geven aan een app. Bij de App Store gebeurt dit niet, daar kunt u achteraf de machtigingen controleren. Hoe u de machtigingen instelt en hoe u de machtigingen controleert leest u in de tip ‘Veilig omgaan met apps’ op de website van SeniorWeb. U vindt hier ook een handige video waarin uitgelegd wordt hoe u de machtigingen op de iPad kunt bekijken.

Meer leren over apps?

Wilt u meer leren over het veilig downloaden van apps of bijvoorbeeld over het gebruik van uw tablet? Word dan nu lid van SeniorWeb. U wordt voor slechts € 29,- lid voor heel 2015 en u bent de rest van 2014 gratis lid. Bovendien ontvangt u gratis het boek Veilig en vertrouwd online  t.w.v. € 10,50. Profiteer nu van deze unieke actie.

Getty Images

 
Auteur