Zo kies je de beste laptop

Getty Images

Handig natuurlijk, zo’n draagbare computer die je overal kunt gebruiken. Maar hoe kies je een geschikte laptop uit al die merken en soorten?

Een laptop of een pc?

Een nadeel van de compactheid is wel dat een laptop minder goed presteert dan een pc of iMac van dezelfde prijs. Pc’s zijn simpelweg sneller, hebben meer geheugen en bieden beter beeld en geluid voor hetzelfde geld. Je betaalt dus voor de mobiliteit van een laptop. Bij eenvoudige taken als tekstverwerken en internetten zul je van het ­verschil in prestaties weinig merken. Je merkt het wel duidelijk als je ­bijvoorbeeld de nieuwste games wilt spelen of video’s wilt bewerken. Er zijn zeker laptops te koop waarop je 3D-games kunt spelen en video’s editen, maar daar betaal je dan wel honderden euro’s extra voor. 

Een ander nadeel van laptops is dat het niet meevalt om ze later te ­upgraden. Dus nieuwere, betere ­onderdelen toevoegen, zoals extra ­geheugen of een grotere harde schijf. Bij een pc kun je dit vaak zelfs nog wel zelf doen. Bij een laptop is het een klus voor een professional en zijn de mogelijkheden beperkt.

Belangrijke aandachtspunten

Bij het kiezen van een laptop spelen twee overwegingen de belangrijkste rol. Wat wil je met de laptop doen? En hoeveel wil je ervoor betalen? Als je meer met een laptop wilt doen dan je budget toestaat, is het soms de moeite waard om toch even te wachten en door te sparen. Dat kan net voldoende zijn om een betere laptop voor jouw wensen te kopen. 

Het formaat van een laptop wordt vooral bepaald door de grootte van het beeldscherm. Die wordt weergegeven in inch (2,5 cm) schuin tussen twee schermhoeken. Gelijk op met het formaat van het beeldscherm gaat het gebruiksgemak van het toetsenbord. Een te klein toetsenbord zal niet prettig werken als je veel moet typen. Laptops met grotere beeldschermen hebben automatisch ook een breder en meer uitgebreid toetsenbord. 

Een laptop bestaat uit verschillende onderdelen: onder andere een processor, intern geheugen en opslagruimte, zoals een harde schijf. De processor bepaalt samen met het geheugen hoe snel de computer werkt. Het formaat en de snelheid van het opslagmedium zijn belangrijk voor het bewaren van gegevens, zoals foto’s en video’s.

Windows of Apple?

De twee belangrijkste besturingssystemen op de laptop zijn Windows van Microsoft en Mac OS van Apple. Windows-laptops zijn er van veel verschillende merken, zoals Acer, HP en Toshiba, en daarmee ook soorten en maten. Apple-laptops worden MacBooks genoemd: daar zijn maar enkele typen van. MacBooks zijn altijd laptops van hoge kwaliteit en onder andere goed geschikt voor zware computertaken met audio en video. Daar is de prijs ook naar.

Als je een goedkope of goed betaalbare laptop wilt, zijn MacBooks niet echt geschikt. Alhoewel een refurbished (tweedehands) MacBook beter te betalen is. Wil je een besturings­systeem op een goedkopere laptop waarvoor veel software, zoals games, te koop zijn, dan is de keuze voor Windows een goed idee. Is geld niet echt een probleem en zoek je een gebruiksvriendelijk, vernieuwend besturingssysteem waarbij de ­computer makkelijk kan communiceren met ­apparaten als de iPhone, iPod en iPad? Dan is een MacBook de juiste keuze.

Budget laptops

Als je tot €400 wilt besteden aan een laptop, moet je op zoek gaan in de categorie budget of goedkope laptops. In deze prijsklasse vind je onder andere de zogenaamde netbooks en chromebooks. Netbooks gebruiken Windows als besturingssysteem. Chromebooks werken met Chrome OS, een besturingssysteem van Goo-gle dat lijkt op Android op de tablet. Dit type laptops zijn relatief goedkoop omdat de mogelijkheden nogal beperkt zijn. Veel budget laptops hebben een klein formaat scherm van 11,6 inch. De rest heeft een schermgrootte van 13 tot 15 inch. De kleinere laptops zijn makkelijker mee te nemen, maar minder goed te bedienen door het kleine toetsenbord. 

Een nadeel van goedkope laptops is dat de gebruikte onderdelen minder goed en snel zijn. De meeste gebruiken een trage Intel Celeron processor. Dat kun je eventueel compenseren door een wat groter geheugen te kiezen. Vermijd de 2 GB (gigabyte): je hebt minstens 4 GB-geheugen nodig om nog enigszins prettig te computeren. De opslagruimte is vaak erg beperkt. In plaats van een harde schijf wordt flash geheugen (eMMC) gebruikt, zoals in een tablet of smartphone. De opslaggrootte varieert van 16 tot 64 GB. Dat zit snel vol. Budget laptops zijn voornamelijk bedoeld voor basishandelingen op de computer, zoals mailen, internetten en eenvoudig tekstverwerken. Wil je meer doen met multimedia, games spelen of meerdere programma’s tegelijk gebruiken, dan merk je al snel dat dit type laptop traag werkt.

Middenklasse laptops

Bij middenklasse laptops kom je uit tussen de €400 en €900. Hun ­prestaties zijn goed vergelijkbaar met die van standaard pc’s. Ze hebben een schermgrootte van 13 tot 17 inch. Daarnaast zijn ze voorzien van een betere processor dan budget laptops en geheugen vanaf 4 GB. Een geheugen van 8 GB zorgt er in de regel voor dat het allemaal vlot werkt. Let er bij de opslagruimte op dat de laptop een harde schijf gebruikt, bij voorkeur een SSD. Zeker als je veel foto’s, video’s of muziek wilt opslaan. Een minimaal formaat van 256 GB is dan aan te raden. 

Middenklasse laptops zijn snel genoeg voor de meeste taken. Bijvoorbeeld internetten, uitgebreid tekstver­werken, foto’s bewerken, video’s en muziek afspelen. Een nadeel van dit type laptop is het gewicht. Hij is draagbaar, maar je neemt meer dan 2 kilo toch niet zo makkelijk overal mee naartoe. Dit type laptop is dan ook vooral geschikt voor thuisgebruik.

Dure laptops

Voor mensen die het meeste willen halen uit hun laptop, maar hem ook nog graag extra slank en licht zien, is er de ultrabook. Je moet bij dit type laptop denken aan prijzen vanaf €900. Niet alleen zien ultrabooks er mooi uit, ze bieden ook de beste prestaties. Ze zijn voorzien van een krachtige processor, veel geheugen en een SSD voor snelle en uitgebreide opslag. De schermgrootte varieert van 12 tot 15 inch. Ultrabooks zijn geschikt voor de meeste zware klussen. Je kunt er prima mee video- en fotobewerken, muziek beluisteren, meerdere programma’s tegelijk draaien en games spelen.

2-in-1

Een bijzonder soort laptop is de 2-in-1 of hybridelaptop. Het is eigenlijk een combinatie van een laptop en een tablet, die de voordelen van beide apparaten biedt. De 2-in-1 heeft de onderdelen van een laptop en kan daardoor meer dan een tablet. Hij kan software aan die geschikt is voor de pc en bovendien meerdere programma’s tegelijk draaien. De hybridelaptop heeft daarnaast een groter scherm dan een tablet, meer opslagruimte en een fysiek toetsenbord. Bijzonder is dat je de 2-in-1 ook kunt gebruiken alsof het een tablet is. Het toetsenbord is weg te klappen of los te koppelen en je kunt het apparaat bedienen via het touchscreen. Zoek je dus een heel flexibele ­laptop? Dan is een 2-in-1 het overwegen waard.

Getty Images

Tot slot

Welk type laptop je ook kiest: let altijd op de accuduur en het aantal aansluitingen. Vooral als je vaak op plekken computert zonder stopcontact, is een accu die lang meegaat van belang. En veel aansluitingen, zoals USB 3.0, op de laptop is handig, omdat je dan zonder problemen gelijktijdig allerlei apparaten aan je computer kunt koppelen.

Handige websites

www.kieskeurig.nl/laptop
www.vergelijk.nl/notebook
www.apple.com/nl/mac

Bron 
  • Plus Magazine