Dit moet je doen als je smartphone oververhit raakt

Getty Images

Als je eenmaal lang op je telefoon zit, loop je het risico dat je telefoon warm wordt. Hoe warm die wordt ligt aan wat je op je telefoon uitvoert, het ene kost meer energie dan het andere, en hoe meer elektriciteit er verbruikt moet worden hoe warmer je telefoon wordt. Het is daarom ook helemaal niet gek als telefoon warm wordt, maar je moet wel op letten. Als hij echt heel warm wordt of hij is langdurig warm en koelt niet meer af zou dat voor problemen kunnen zorgen.

Haal verdachte apps van je telefoon

Er is een kans dat er een schadelijk programma op je telefoon staat, hier kan je het niet van door hebben en daarom is het zo vervelend. Het gaat om malware, een bekende variant hiervan zijn apps die jou hardware gebruiken om cryptomunten uit te spitten, iets wat heel veel energie kost en dus veel warmte op kan wekken. 
Om dit probleem op te lossen moet je je telefoon opstarten in veilige modus (dit wordt meestal gedaan door de aan-uitknop langer ingedrukt te houden), dan worden er geen apps meer  van derden opgestart. Ga nu in je telefoon zoeken bij geïnstalleerde apps en zoek naar apps die je niet herkent. Verwijder deze apps en zorg dat ze geen toegang meer kunnen krijgen tot je telefoon.

Check de batterij

Soms kan je telefoon zo heet worden dat hij niet eens meer lekker vasthoudt . Op dat moment wordt het tijd om even goed op te letten. De kans dat je telefoon ontploft is heel klein, maar hij is er wel. Verstandig dus om je batterij te checken en in de gaten te houden. 
Zodra vooral de achterkant van je telefoon warm wordt, ligt het waarschijnlijk aan je batterij en is die wellicht ook gelijk toe aan vervanging. Je kan zelf alvast je hoesje van je telefoon halen als die er nog op zit, want die houd ook warmte vast. Verder kan je zelf niet veel doen behalve door met je telefoon naar een reparateur te gaan.
Het is ook niet heel gek als je scherm warm wordt, hier wordt immers het meeste energie verbruikt. Een manier om hier minder energie te verbruiken is door je helderheid lager te zetten, dit maakt het minder zwaar voor je telefoon. Als ook dat niet helpt zal je misschien maar een keer je telefoon rust te geven en neer te leggen.

Temperatuur meten

Wordt je telefoon warm, ondanks je niets raars of energie eisend doet? Dan kan je de interne apparatuur meten. Het kan namelijk dat er iets anders aan de hand is. 
Voor Android-telefoons zijn er verschillende apps die je kan gebruiken om dit te meten. Apple heeft dit echter niet. Bij Apple krijg je wel een melding automatisch van je telefoon als je telefoon boven een te hoge temperatuur komt. Gebeurt het vaker dat je telefoon zonder uit te leggen reden boven temperatuur is, laat hem dan controleren door een winkel of reparatiepunt.

Gebruik je telefoon zuinig

Lukt het niet om de warmte op te lossen met de bovenstaande ideeën, dan is het misschien toch slim om een nieuwe telefoon te kopen. De nieuwe modellen die worden uitgebracht hebben tegenwoordig steeds een betere bescherming en batterij en zullen langer mee gaan dan de oudere telefoons.
Zit je op dit moment niet zo breed voor een dure nieuwe telefoon, dan moet je gewoon heel zorgvuldig en zuinig met je telefoon om gaan. Laat hem bijvoorbeeld niet meer in de zon liggen, gebruik geen leren of zwarte hoesjes, gebruik je telefoon niet te lang achter elkaar en laat hem ook niet te lang aan de lader liggen zodra hij al 100% is opgeladen (iets wat vaak in de nacht gebeurt). Als je deze dingen doet zal je telefoon het als snel een stuk langer volhouden. 

Auteur