Papier populairder dan online, maar senioren staan open voor digitale wereld

Getty Images

Senioren kiezen in veel gevallen voor wat bekend en vertrouwd is, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Zo leest 64 procent van de senioren het liefst een papieren boek en 44 procent een papieren krant. Ook luistert meer dan zeventig procent nog naar cd’s en gebruikt iets minder dan een vijfde zelfs nog een videospeler. Maar dit betekent niet dat senioren niet open staan voor technologische vernieuwingen.

Dit blijk óók uit het onderzoek dat onder 1.500 Nederlandse senioren die gebruik maken van internet, is gehouden. De digitale senior heeft gemiddeld maar liefst drie apparaten om mee online te gaan. Hierbij worden de smartphone (73 procent), tablet (70 procent), laptop (65 procent) en computer (63 procent) het meest genoemd.

Populaire technologie

Vooral online bankieren is populair. Zo’n negentig procent van alle senioren maakt hier gebruik van, waarvan 66 procent door middel van een bank app.  

Naast online bankieren, zijn sociale media ook erg populair met WhatsApp op nummer één. Zo stuurt tachtig procent van de senioren hiermee  weleens een bericht. Daarna volgen Facebook (49 procent), YouTube (42 procent), LinkedIn (14 procent) en Instagram (13 procent).

Ook online spelletjes zijn populair onder senioren. Zo speelt ruim de helft weleens online spelletjes: met name Wordfeud (41 procent) en Sudoku (42%) worden veel gespeeld.

Daarnaast zijn ook nieuwe technologieën als Google Home bij een groot deel (42 procent) bekend, al maakt maar elf procent hier gebruik van.

Verkeer

Terwijl in en om het huis nog relatief weinig gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologieën, is dat rondom het verkeer heel anders. Ruimt de helft van de senioren (52 procent), rijdt namelijk op een e-bike.

In de auto maken senioren veel gebruik van een navigatiesysteem (65 procent) of van een navigatieapp op de telefoon (15 procent). Hier is goed te zien dat senioren open staan voor nieuwe technologieën. Nog maar 8% vertrouwt volledig  op de papieren wegenkaart.

Ook wanneer senioren gebruik maken van het openbaar vervoer wordt technologie gebruikt. Bijna de helft (49 procent) bepaalt de route via OV9292, waarvan 19 procent door middel van een app op de smartphone.

Niet voor iedereen

Ondanks dat senioren online steeds meer omarmen, blijkt uit onderzoek van het CBS dat er 644.000 65-plussers zijn, die nog nooit op het internet zijn geweest. Een groot deel hiervan zal de digitale wereld ook niet onder de knie krijgen, omdat sommige senioren niet digitaal vaardig zijn of door een achteruitgang van de gezondheid.

Papier blijft populair

Vooral onder senioren blijft papier nog steeds populair. De krant op papier lezen blijft voor veel mensen een favoriete bezigheid. Vooral de weekendkrant is een populair medium . Papieren tijdschriften, kranten en boeken worden door senioren dan ook meer gelezen dan teksten op technologische apparaten.

 

Auteur 
  • Joyce van Hout
Bron 
  • CBS
  • Kbo-pcob