Veel ouderen hebben negatief beeld van sociale media

oudere dame gebruikt sociale media
Getty Images

Ouderen zien twee keer zo vaak negatieve kanten aan het gebruik van sociale media als positieve kanten. Zo blijkt uit een peiling van SeniorWeb. De gebruikers van onder andere Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter oordelen wel veel positiever dan mensen die zich niet op sociale media begeven.

Veel mensen gebruiken sociale media om inspiratie op te doen, leuke digitale gesprekken hebben of mooie foto’s te bekijken. Maar helaas hebben sociale media ook een ander, erg negatief gezicht: pesten, nare reacties en haatberichten.

Twee derde van de senioren zien vooral veel negatieve kanten aan het gebruik van sociale media. Slechts een derde ziet de positieve kanten. Onder ouderen die geen gebruik maken van sociale media is dit verschil nog veel duidelijker (72% en 6%). Mensen die deze media wel gebruiken hebben er een optimistischer beeld van.

Daarnaast vinden veel ouderen dat sociale media een onrealistische wereld creëren en de verschillen tussen groepen mensen versterken. 60% van de ouderen zien in sociale media wel een middel om meer contact met familie, vrienden en bekenden te hebben.

Om sociaal gedrag online te stimuleren is dit jaar ‘Like en cancel’ het thema van de Week van de Mediawijsheid. Deze vindt plaats van 4 tot en met 11 november 2022.

Auteur 
Bron 
  • SeniorWeb