Veel ‘slimme’ systemen in huis onveilig

Getty Images

Installateurs moeten meer aandacht hebben voor digitale gevaren bij de aanleg van ‘slimme’ systemen. Mocht dit niet gebeuren, dan kunnen criminelen gebouwen betreden of onder andere zien wanneer iemand thuis is.

Daan Keuper, ‘ethisch hacker’ van beveiligingsbedrijf Computest, detecteerde wereldwijd tienduizenden huizen, kantoren, hotels en andere gebouwen met onveilige ‘slimme’ systemen. Onder meer voor verlichting, zonwering of de beveiliging werden deze systemen gebruikt.

Het gaat in Nederland om ruim 1300 gebouwen, waarvan iedereen makkelijk de slimme systemen zou kunnen bedienen. Keuper zegt dat er geen enkele vorm van beveiliging op zit. 

Oude standaard

Waar het om gaat zijn de huizen, hotels en kantoren die de zogeheten KNX-standaard gebruiken. Dat is een industriestandaard voor bediening van slimme huizen die al 24 jaar oud is en waar nooit beveiliging in is gebouwd. 

Het is niet verstandig om ‘slimme’ KNX-systemen rechtstreeks aan het internet te koppelen. Dit gebeurt echter wel, zodat je een systeem op afstand kunt bedienen. Bovendien betekent dit ook dat kwaadwillenden erbij kunnen, zegt Keuper.

Daarnaast gaat het om duurdere apparaten. De standaard wordt bij populaire slimme elektronica zoals die van Nest en de slimme Philips Hue-lampen niet gebruikt. 

De slimme systemen worden in veel gevallen in duurdere panden door installateurs aangelegd. Keuper snapt dat internet voor hen een nieuw terrein is, maar vind wel dat ze rekening moeten houden met digitale gevaren. Bijleren is dus van belang, meent hij. 

Maatregelen nodig

Een veiligere variant van de KNX-standaard bestaat al, maar die wordt volgens Keuper nog amper gebruikt. Dit komt doordat er bijna geen apparaten zijn die dat ondersteunen. Installateurs zullen in de tussentijd dus maatregelen moeten nemen om misbruik te voorkomen. 

Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland kan zich daar ook in vinden. Hij wil graag nieuwe normen en werkmethoden die rekening houden met systemen die aan het internet gekoppeld zijn. 

Techniek Nederland zal snel contact opnemen met KNX over oplossen van hun slechte beveiliging. Er zijn spoedig aanvullende maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat er vertrouwd kan worden op veilige gebouwbeheersystemen, aldus Techniek Nederland. 

Auteur 
Bron 
  • NOS