Zag je dat? Veel extra's bij digitale tv

Met het EK voetbal en de Olympische Spelen voor de deur dringt de vraag zich op: kan mijn tv óók sneller, beter en mooier?

Digitale televisie is bezig aan een enorme opmars. Tweederde van de huishoudens in ons land was in 2010 aangesloten op een digitaal tv-signaal. Ook het aantal digitale televisietoestellen – vaak voorzien van een groot beeldscherm – is flink gestegen. Door de manier waarop het signaal wordt verzonden, komt er veel meer informatie binnen dan bij de ‘oude’ analoge televisie. Niet alleen kun je meer zenders ontvangen, de tv biedt ook handige extra’s.

Je kunt op het scherm bijvoorbeeld een elektronische tv-gids lezen, programma’s terugkijken via de service Uitzending ­Gemist en radiozenders beluisteren. Het aantal zenders is veel groter dan bij analoge tv. Bovendien is de beeld- en geluidskwaliteit bij digitale tv zeer goed.
 

Kabel, antenne of schotel

De bekendste manier om digitale tv te ontvangen is via de kabel. Dit wordt DVB-C (Digital Video Broadcasting-Cable) genoemd. Voor kabel-tv heb je een kabelaansluiting in huis nodig. Verder kun je digitale tv ontvangen via zendmasten (DVB-T), via de satelliet (DVB-S) en via een internetaansluiting (IP-TV). Voor televisie via internet heb je een aansluiting op een telefoon- of glasvezelnetwerk nodig.

Helaas kun je niet altijd de vorm of de aanbieder kiezen die je wilt. Om te beginnen is er de beschikbaarheid. Niet overal ligt bijvoorbeeld een glasvezel­netwerk in de grond. En kies je voor televisie via de kabel, dan kun je niet kiezen uit meerdere aanbieders. De enige vorm van digitale tv die overal te ontvangen is, is satelliet-tv. Op de meeste plekken in Nederland is ook televisie via de ether te bekijken. Aangezien bij DVB-S en DVB-T de tv-signalen door de lucht worden verzonden, kun je ook op andere plekken dan de woning tv kijken; bijvoorbeeld op de camping of op de boot.
 

Welke zenders nemen we?

Zenders worden aangeboden in pakketten. Het standaardpakket ­bevat de populairste zenders, zoals die van de Nederlandse publieke omroep en de commerciële omroepen. Tegen extra betaling kun je deze uitbreiden met bijvoorbeeld een film- of sportkanaal. Bij digitale tv via de kabel en IP-TV krijg je automatisch toegang tot tientallen zenders, waaronder ook publieke zenders in het buitenland zoals de BBC en ZDF. Bij televisie via de ether is het standaard­aanbod wat kleiner. De hoeveelheid zenders die je via de satelliet kunt ontvangen is enorm. Dit zijn voornamelijk commerciële zenders van over de hele wereld; het aantal publieke kanalen dat je kunt ontvangen is vrij beperkt.

Missing media-item.

Wat heb je verder nodig?

Voor iedere variant van digitale tv heb je extra apparatuur nodig om televisie te kunnen kijken. Om beginnen moet de tv minimaal een scart-aansluiting hebben, maar een HDMI-aansluiting is tegenwoordig de standaard. Daarnaast heb je een decoder nodig, want het binnenkomende digitale signaal moet worden omgezet voordat de tv ermee overweg kan. Dit kastje wordt ook wel een set-top-box, ontvanger of receiver genoemd. Vaak krijg je deze gratis bij het digitale tv-pakket of voor een klein bedrag in bruikleen.

Vervelend is dat je voor iedere tv in huis een aparte decoder nodig hebt, waarvoor je extra moet betalen. Het is wel mogelijk om op ‘extra’ toestellen zonder decoder analoge televisie te kijken, maar je mist dan de extra’s van digitale tv. Het digitale televisie­signaal van de kabel en internet-tv kun je binnenshuis gewoon doorgeven naar meerdere toestellen met behulp van een coaxkabel.

Voor digitale tv via de ether gebruik je een aparte antenne van de aanbieder. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van kabels. Nadeel is dat deze methode soms storingsgevoelig is. Bij satelliet-tv maak je gebruik van een satellietschotel en een decoder voor de ontvangst. Het goed instellen van een schotel is overigens niet altijd makkelijk.
 

Ingebouwde ontvanger

Veel plasma-, lcd- en led-tv’s zijn voorzien van een ingebouwde ontvanger, ook wel tuner genoemd. Deze tuner maakt een losse decoder overbodig. Dat scheelt niet alleen geld maar ook een extra afstandsbediening, én het zorgt voor een beter beeld. Het nadeel is dat je niet meer tijdens het tv-kijken een programma op een andere zender kunt opnemen. Daarvoor zijn twee tuners nodig. Ingebouwde decoders zijn verder bijna alleen geschikt voor kabel- of internet-tv. Naast de decoder heb je ook een smartcard van de tv-aanbieder nodig: deze bevat de abonnementsgegevens.
 

Wat mag het ­kosten?

De meeste zenders voor het minste geld per maand krijg je bij satelliet-tv. Wel betaal je extra bij de eerste aanschaf van een satellietpakket. Interessant zijn ook de voordelige alles-in-éénpakketten: internet, telefoon en tv bij één provider.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine