Het goedkoopste vliegticket

Getty Images

Tussen de ene of de andere stoel in het vliegtuig zit soms honderden euro’s verschil. Geld dat waarschijnlijk liever tijdens de vakantie wordt besteed. Hoe boek je zo voordelig mogelijk?

Zou u in het vliegtuig aan de passagiers naast u vragen wat zij voor hun ticket ­hebben betaald, dan moet u niet vreemd opkijken wanneer dat aanzienlijk meer of juist veel ­minder is. Ticketprijzen vliegen namelijk alle kanten uit, zelfs voor exact dezelfde vlucht. Helaas zijn er geen simpele of ­algemeen ­geldende vuistregels, ­zoals ‘boek last minute’ of ‘maak gebruik van de vroegboekkorting’. Wie voor­delig uit wil zijn, moet daar tijd voor uittrekken en bereid zijn de ­plannen aan te passen. Een handleiding.

Begin breed
Het best kunt u zich eerst breed oriënteren. Op internet zijn er ­vergelijkingssites die tickets van verschillende maatschappijen vergelijken en aanbieden. Sommige nemen ook de resultaten van andere vergelijkingssites mee in hun selectie van de allergoedkoopste. Voorbeelden hiervan zijn www.skyscanner.nl, www.chaser.nl en www.google.nl/flights. Deze drie vormen het beste startpunt voor de zoektocht. Gebruik er twee of alle drie, want bij een onderzoek van Plus Magazine kwamen deze sites niet altijd bij hetzelfde goedkoopste ticket uit. Controleer de prijs van het voordeligste ticket op de website van de luchtvaartmaatschappij. www.ticketspy.nl verzamelt de beste deals van vluchten inclusief accommodatie.

Boek op het juiste moment
De prijzen van vliegtickets fluctueren gedurende het jaar. Tijdens de schoolvakanties en rondom de feestdagen zijn de meeste vluchten duurder. Maar dat is niet alles. Ook het moment van boeken heeft invloed op de prijs. Wie op het ­optimale moment boekt, betaalt het minst. Vroeger kon dat een paar dagen voor vertrek zijn (als luchtvaartmaatschappijen hun lastminutetickets voor weinig geld verkochten), maar dat is niet meer zo. Volgens vergelijkingssite www.skyscanner.nl is een ticket gemiddeld 8 weken voor vertrek het goedkoopst. Achter dat gemiddelde gaan echter grote verschillen schuil. Een weekendje Londen kunt u het best 19 weken voor ­vertrek boeken; een vakantie naar Thailand 29 weken eerder; en een reis naar de Verenigde Staten 22 weken eerder. Vluchten naar Italië en Spanje zijn 4 weken voor ­vertrek het voordeligst. Hou zelf de gewenste ­bestemming een tijdje in de gaten om de goedkoopste boekings­periode te achterhalen.

Schuif met data
Wie flexibel is met de vertrek- en aankomstdagen, kan voordelig ­toeslaan. Plus onderzocht in april 2015: wat kost het om over anderhalve maand een week naar Barcelona te gaan? Uit de inventarisatie bleek dat wie met KLM op maandag vloog, twee keer zoveel betaalde als iemand die met KLM op ­zaterdag vloog. Ook andere vliegmaatschappijen hebben hun ­‘eigen’ dure en goedkope dagen. Dat is goed nieuws voor de consument: iedere dag van de week is er wel een goedkoopste luchtvaartmaatschappij te vinden. Op intercontinentale vluchten kan het honderden euro’s schelen als de passagier de reis een paar dagen verschuift. Ook kan het veel uitmaken de vakantie enkele dagen te verkorten of te verlengen. Op www.cheaptickets.nl (een vergelijkingssite) is het bij intercontinentale vluchten mogelijk prijzen te zien van vluchten die tot drie dagen eerder of ­later vertrekken.


Hoe goedkoop is ‘lowcost’ echt?
Verkijk u niet op lowcost luchtvaartmaatschappijen zoals ­Ryanair, EasyJet en ­Vueling. Deze prijsvechters zijn namelijk niet per ­definitie voordeliger dan de KLM of British Airways. Soms komen er ook extra kosten bij het ticket, ­zoals voor ruimbagage. Wat wel interessant is bij deze maatschappijen is dat ze een retourvlucht ­opdelen in twee enkele reizen. Dat maakt het mogelijk om de heen- en terugreis bij twee verschillende maatschappijen te boeken – en beide keren het goedkoopste ticket te kiezen. Zo kunt u bijvoorbeeld twee steden in één trip combineren door drie enkeltjes te kopen. Bij reguliere luchtvaartmaatschappijen is dit niet mogelijk.

Kijk verder dan schiphol. Veel vakantiegangers vertrekken vanaf Schiphol, maar er zijn meer luchthavens in (en in de buurt van) ons land. Vanaf buitenlandse luchthavens, zoals Brussel of Düsseldorf, zijn verscheidene bestemmingen goedkoper dan vanaf Schiphol. Daarnaast vliegen veel lowcost-maatschappijen niet alleen op Schiphol, maar ook op Rotterdam, Eindhoven en Weeze (net over de grens in Duitsland). In het buitenland vliegen deze maatschappijen vaak op kleinere luchthavens die wat verder van de stad liggen. Controleer vooraf of er een goede verbinding is naar de gewenste bestemming, anders wordt de reis van deur tot deur toch nog duur.
 
Altijd de eerste
Abonneer u op nieuwsbrieven van ticketsites en luchtvaartmaatschappijen. Van speciale kortingsacties bent u dan meteen op de hoogte en zo kunt u profiteren van tijdelijk lagere prijzen. Dat kan op intercontinentale vluchten honderden euro’s schelen.
 
Madrid in plaats van Rome
Wees flexibel met het reisdoel. Wilt u bijvoorbeeld een stedentrip maken, dan kunt u eerst kijken naar welke steden het goedkoop vliegen is. Vergelijkingssite  www.skyscanner.nl biedt de mogelijkheid om een land in plaats van een luchthaven te selecteren. De ­steden met de goedkoopste vluchten staan dan bovenaan.

Hulp van een reisbureau
Zeker bij complexe tickets, zoals een rondreis door verschillende landen, is het de moeite waard ook de ­expertise van het reisbureau in te schakelen. Zij weten vaak beter de weg, en dat is handig voor ­tickets die ingewikkelder zijn dan een retourtje Barcelona.

Auteur