Zó boek je goedkope vliegtickets

Getty Images

Hét magische moment om je vliegticket zo goedkoop mogelijk te boeken is er helaas niet. Hoe betaal je dan de laagste prijs zonder urenlang op internet te moeten speuren?

Er gaan op internet allerlei “magische momenten” rond, waarop je zogenaamd je ticket het goedkoopst boekt.

“Je moet er 171 dagen van tevoren bij zijn, en om precies te zijn op een dinsdag om middernacht!” is zo’n uitspraak.

Maar helaas is dat gebakken lucht. Want zulke uitspraken komen van bedrijven die vliegtickets verkopen. Zij roepen dat echt niet om ons vakantiegangers wijzer te maken, maar om te zorgen dat wij onze ticket op hun website en niet die van een concurrent boeken.

Vliegmaatschappijen zijn tegenwoordig enorm bedreven in ‘yield management’. Dat is een duur woord voor: elke dag je vliegtuigstoelen zo duur mogelijk verkopen. De prijs van een vliegticket schommelt dus van dag tot dag, net zoals die van groente op de markt. Hij wordt bepaald door allerlei omstandigheden. Het weer bijvoorbeeld. In de koude januarimaand bijvoorbeeld zijn de meeste Europese bestemmingen een derde tot wel de helft goedkoper dan in de warme julimaand. Of de concurrentie op de route. Veel concurrentie betekent lage prijzen. Verlaagt een andere vliegmaatschappij zijn prijzen? Dan volgt de rest steevast. En vindt ergens een natuurramp plaats? Dan kelderen de prijzen meteen. Daardoor is het onmogelijk om een “magisch moment” om te boeken te noemen. Het is wel aan te raden om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Als vuistregel kun je 15 tot 20 weken voor vertrek aanhouden. Maak vooral niet de fout door op een goedkope last-minute te wachten. Want nu de vliegmaatschappijen hun prijzen zo gewiekst kunnen manipuleren, zijn die tegenwoordig nog maar zeldzaam.


Wat helpt er dus niet?

-    Je ticket precies 171 dagen vooraf op een dinsdagnacht boeken
-    De cookies van je internetbrowser verwijderen voordat je een ticketsite voor de tweede maal bezoekt. De site gebruikt je cookies alleen voor statistiek, niet om stiekem de prijs te verhogen
-    Wachten op actieweken, zoals de Werelddealweken van KLM. Veel van hun aanbiedingen zijn gewoon nep. Als je een beetje rondshopt, vind je dezelfde tickets even duur of goedkoper.

En… wat helpt er wel?

-    Stel een ‘Prijsalarm’ in op de (uitstekende) vergelijkingssite Skyscanner.  Die stuurt je een berichtje als je gewenste ticket onder een door jou gekozen bedrag is gezakt.
-    Skyscanner heeft ook een super handige “beste tijd om te boeken” tool. Dan zie je precies in welke periode jouw ticket gemiddeld gezien het duurst of goedkoopst is. Als je flexibel in je reisdata bent, kun je zo aardig besparen.
-    Meld je aan voor nieuwsbrieven van ticketsites. Daarin vind je scherp geprijsde ‘aanbiedingen van de dag’.
-    Vliegen vanuit Düsseldorf of Brussel kan je geld besparen. Daar parkeer je je auto ook nog eens goedkoper dan op het schrikbarend dure Schiphol.
-    Vlieg met ‘één onderbroek en een vlakgommetje’ zoals padvinders vroeger zeiden, ofwel zo licht mogelijk. Handbagage is meestal nog gratis, maar voor een koffer betaal je al snel een paar tientjes.
-    Dé ticketsite die altijd de goedkoopste is, bestaat helaas niet. Vergelijk daarom altijd de prijzen, ook al wil je per se op die data met die maatschappij vliegen. Hetzelfde ticket kan namelijk elders een stuk goedkoper zijn. Wij bevelen deze vergelijkingssites aan:
•    Skyscanner
•    Google Vluchten
•    Kayak

Auteur