Airfryer of frituurpan: wat is wijsheid?

De airfryer is populair, ondanks dat deze heteluchtfriteuse toch een stuk duurder is dan de aloude frituurpan. Maar hoe zit het eigenlijk als je naar de overige kosten kijkt? En kunnen ovenfrites ook in de airfryer? Zomaar wat vragen die opborrelen als je je in de wereld van de airfryers verdiept. Plus Online onderzocht de feiten en fabels rond de airfryer.

De airfryer is eigenlijk een kleine heteluchtoven. Wilt u per se dat uw frietjes en bitterballen exact hetzelfde smaken als bij de snackbar, dan bent u nog altijd beter af met een echte frituurpan. Vindt u het juist wel prettig als de ‘vette hap’ een beetje minder vet is, dan is een airfryer wellicht een goed idee.

Airfryer versus frituurpan

Om te beginnen: een frituurpan bakt de frietjes in frituurvet of frituurolie. De airfryer bakt de frietjes met behulp van hete lucht en is wat dat betreft te vergelijken met de oven. Friet uit de airfryer is dan ook veel minder vet dan friet uit de frituurpan. En in de airfryer kunt u naast frituren ook nog bakken, braden en grillen.

Airfryer versus frituurpan: hoeveel friet gaat erin?

Een gemiddelde airfryer met een vermogen van 1.350 tot 1.400 Watt heeft een bakcapaciteit van ongeveer 1 kilo. De XL- en XXL-airfryers van circa 1.900 Watt kunnen wel 1,5 kilo in één keer bakken. De frituurpan met een vermogen 3.200 Watt heeft een lagere bakcapaciteit. In de meeste pannen gaat 3 liter olie en per liter olie gaat er circa 100 gram friet in.

Airfryer versus frituur: energieverbruik

In 2016 publiceerde klimaatbureau HIER een analyse van het energieverbruik van een groot aantal huishoudelijke apparaten. Ook de frituurpan en de airfryer kwamen aan bod. Conclusie van de onderzoekers: het energieverbruik van beide apparaten is vergelijkbaar. Maar… daarbij is enkel vergeleken met de frituurpan met een vermogen van 1.900 Watt. In de meeste keukens staat echter een frituurpan met 3.200 Watt vermogen. Hoe erg dat is, is lastig te bepalen. Een lager vermogen betekent een lager energieverbruik, maar voor een goed bakresultaat heeft hij wel meer tijd nodig.

Airfryer versus frituur: praktijktest

In 2017 besloot een aantal journalisten van de Volkskrant zelf de proef op de som te nemen. Om 750 gram diepvriesfrites knapperig en goudgeel te bakken, waren ze met de airfryer 17 minuten bezig, inclusief 3 minuten voorverwarmen. Het energieverbruik was 0,47 kWh.

In de frituurpan duurde het langer: het voorverwarmen duurde 10 minuten en het bakken zelf moest in 3 porties gebeuren. In totaal waren ze 21 minuten bezig om 750 gram diepvriesfrites te bereiden. Het energieverbruik lag dan ook net iets hoger: 0,60 kWh.

Airfryer versus frituurpan: schoonmaken en vet vervangen

Omdat er geen olie aan te pas komt, is de airfryer heel makkelijk schoon te maken. De losse onderdelen kunnen meestal gewoon in de vaatwasser. De frituurpan schoonmaken is een ander verhaal. Na ongeveer zeven keer frituren moet u het vet vervangen – een vies en tijdrovend klusje. Houd daarbij trouwens ook nog even rekening met de kosten: vloeibaar frituurvet kost ongeveer € 1,95 per liter. Frituurolie kost ongeveer € 1,35 per liter, een kilo hard frituurvet ongeveer € 2,70.

Airfryer versus frituurpan – het milieu

Kijken we naar het milieu, dan is de airfryer een betere keuze dan de frituurpan. Frituurvet en frituurolie bestaan voornamelijk uit zonnebloem- en palmolie. Daarvoor wordt kunstmest, ruimte en energie gebruikt. Daarna moeten de oliën en vetten ook nog vervoerd worden. Verder is er onder meer in landen als Indonesië sprake van ontbossing om palmolie te winnen. De totale milieu-impact van frituurvet en frituurolie is dan ook veel groter dan de impact van het energieverbruik van de airfryer.

Ovenfriet of speciale patat voor de airfryer?

Tot slot: de frietjes zelf… kunt u ook ovenfriet in de airfryer bakken, of moet u per se die (duurdere!) airfryerfriet kopen? De Consumentenbond vroeg een panel de verschillende frietjes te proeven en wat bleek? Het grootste verschil zit ‘m in het zoutgehalte. Dat scheelt u mooi weer in de portemonnee!

Bronnen:
De Volkskrant
Klimaatadviesbureau HIER
Consumentenbond