De beste wijnen uit Gigondas

Het moet gezegd, Gigondas staat vaak een beetje in de schaduw van grote broer en buur Châteauneuf-du-Pape. Maar wie de wijnen uit Gigondas proeft, moet constateren dat ze voor hun veel lagere prijs bijzonder veel waar voor hun geld bieden.

De druivensamenstelling is in grote lijnen identiek: veel grenache, syrah, vaak wat cinsaut, carignan en mourvèdre, al die mooie zuidelijke Rhônerassen. Belangrijk verschil zit ‘m natuurlijk in de ondergrond: die grote rolkeien van Châteauneuf, uit het oude rivierbed van de Rhône, die de warmte zo goed vasthouden, vinden we hier niet. Gigondas is dan ook wat eleganter van stijl dan de wijn van de buren. Leuk is dat we in onze proeverij een paar oudere wijnen tegenkwamen, die heel lekker zijn, en die heerlijk nu gelijk kunnen worden gedronken.
Details over deze wijnen, wijngebieden en hun druiven vindt u door te klikken op de naam van de wijn. Bovendien treft u daar dan de 5 heerlijke recepten, speciaal bij elke wijn geselecteerd.

De 5 beste wijnen uit Gigondas:


1. La Cave Gigondas, Brut du Foudre 56


Nu al heerlijk om te drinken, met een fijne frisheid; in de geur peperigheid, in de smaak mooi fruit en sap, kersen en bessen, vanille, kruidigheid, confiture, lengte en elegantie, balans.
Niek Taams, ongeveer € 17,50
Recept: Blanquette de veau

2. Domaine Santa Duc, Privilège des Hauts Garrigues

Een van de grote topdomeinen van de Gigondas, altijd goed voor topwijnen, zeker in het zonovergoten 2005; prachtig intens, zwarte peper en pruimen, zuidelijk en warm, een heerlijke mondvol wijn, tannines, stevigheid, lengte.
Eduard Mol, ongeveer € 30,00
Recept: Maiskipragout met olijven en aardappelen

3. Perrin & Fils, La Gille

De eigenaren van het grote Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape hebben daarnaast ook een handelshuis, met wijnen uit de gehele streek, en die zijn stuk voor stuk uitstekend van kwaliteit; de gigondas heeft een elegante en frisse stijl, met kersen, zwarte peper en wat goede tannines, een mooie complexiteit en lengte.
Sauter, ongeveer € 20,00
Recept: Hazenrugfilet met mosterd-roomsaus

4. Domaine Saint Gayan

Een heerlijke 2005 dit, door het ideale jaar ook heel rijk, warm en kruidig, intens en breed, eerst iets gesloten, zwoel, pittig, met chocola, stevig, maar de tannines zijn heerlijk zacht.
Pasteuning, ongeveer € 30,00
Recept: Gevulde parelhoen met merquez

5. Domaine Brusset, Les Hauts de Montmirail

Geen wijn met finesse, uit een zeer heet jaar, voor wie houdt van een wat boersiger type, mooi bijvoorbeeld bij wat wild; in de geur warm, krachtig en intens, met goede zuren en tannines, koffie en kruiden, tijm en laurier; prima.
Joop v.d. Goot, ongeveer € 25,00
Recept: Konijn uit Spanje

 

 

Auteur