Friet of patat: feiten over onze geliefde aardappelsnack

Getty Images

150 jaar geleden verscheen de eerste friet in Nederland, en sindsdien is de gefrituurde aardappelsnack niet meer weg te denken uit ons voedselbeeld. Maar welke varianten zijn er? En hoeveel eten we ervan? We vertellen je er alles over met deze frietfeitjes.

Friet of patat

In de zuidelijke provincies en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet, in de rest van Nederland van patat. Opvallend is dat in de Nederlandse taal geen uitdrukkingen bestaan met het woord friet, terwijl patat wel in uitdrukkingen voorkomt.

18 kilogram

Hoeveel friet Nederlanders per jaar eten, is niet precies bekend. In 2014 concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek na een onderzoek dat dit zo’n 18 kilo per jaar is. Andere cijfers spreken daarentegen van ongeveer de helft.

9,794 meter

Dat was de lengte van de langste friet ooit! Het kostte Steven Tyvaert in Gent maar liefst vier uur om hem te bakken. Na meting werd deze megafriet in stukjes gesneden en verkocht.

Vorm en smaak

De vorm van friet is door de jaren heen behoorlijk veranderd, en tegenwoordig kom je de gekste varianten tegen: van ringetjes tot twisters. Maar nog steeds is de ‘rechte’ friet veruit het populairst.

“Medium-sized”

Nederland is volgens Ubel Zuiderveld, hoofdredacteur van het vakblad Frituurwereld, als het om frites een “medium-sized land”. Franse frites zijn zo’n 6 millimeter dik, Vlaamse frites 13 tot 15. Nederland valt daar met 9 tot 11 millimeter tussenin.

Sauzen en toppings

Wat we op onze friet doen, is aan verandering onderhevig. Vroeger waren dit vooral de sauzen pickles en piccalilly. Tegenwoordig is vooral mayonaise gewild. Maar ook speciaalsauzen als satésaus en curry, en toppings als stoofvlees staan steeds vaker op de menukaart.

Aardappelrassen

Er zijn veel verschillende aardappelrassen geschikt om frites van te maken. De meest gebruikte is het bintje, maar ook de agria en victoria zijn populair. Tegenwoordig worden frites ook weleens van zoete aardappel of aardappelpoeder – raspatat – gemaakt.

Frietmuseum

Het enige frietmuseum ter wereld staat in Brugge. In dit Frietmuseum, opgericht in 2008, kun je alles te weten komen over de krokante aardappelsnack. En wil je je kennis over friet testen? Dan vind je op de website van het museum een kennisquiz.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • NOS