Met deze 5 tips blijft koken in de hitte leuk

Getty Images

In de zomer is het vaak lekker heet weer. Toch moet er elke dag weer eten op tafel staan. Voor uitgebreid koken is het veel te heet en de salades gaan onderhand vervelen. Met deze vijf tips van chef-kok Estée Strooker wordt koken tijdens de warme dagen weer leuk.

1. Warm eten kan prima

“Dat je koud moet eten met warm weer is niet helemaal waar. Een lichte bouillon is bijvoorbeeld goed om vocht vast te houden. Dit geldt ook voor het drinken van thee. In de bouillon kun je bijvoorbeeld groente toevoegen die niet per se hoeft te garen, zoals taugé of spinazie.”

2. Pikant Oosters eten

“In Oosters eten zit over het algemeen weinig verzadigd vet. Er wordt nauwelijks room gebruikt, maar juist olie met een lekkere smaak. Maak het eten een beetje pittig, hierdoor ga je een beetje zweten en dat is goed.”

3. Gebruik fruit

“In deze tijden kun je heel gemakkelijk fruit verwerken in je eten. Het maakt je gerechten friszoet. Je kunt het bijvoorbeeld wokken of door salades doen.”

4. De tray-bake

“De tray-bake? Hierbij gebruik je één ovenplaat waar je alles op doet. Kost minder tijd, minder lang in de keuken én je kunt variëren. Je kunt stukken groente gebruiken, aardappels, verse kruiden, noten en bijvoorbeeld een stuk zalm of gemarineerde kip. Hup, alles in de oven en het is zo klaar.”

5. Buiten koken

“Met dit warme weer wil je niet graag binnen in de keuken staan. Daarom kun je ook buiten koken. Maak bijvoorbeeld buiten een stellage. Ook hoeft een barbecue niet veel tijd te kosten. Daar hoeft niet alleen vlees op, maar bijvoorbeeld ook grove stukken groenten.”

Veel kookplezier!

Auteur 
  • Bodine Valentijn
Bron 
  • Algemeen Dagblad