Oliebollen invriezen: zo ontloop je de oudjaarsdrukte

Getty Images

Rond oud en nieuw is het ieder jaar weer extra druk bij oliebollenkramen en -bakkers. Maar als je ze vóór oudejaarsdag haalt, hoef je met oud en nieuw niet in de rij te staan. Je kan de oliebollen gewoon invriezen. Zo werkt het.

Oliebollen invriezen

Wanneer je verse oliebollen inkoopt zijn ze vaak nog warm. Laat ze dan eerst goed afkoelen, met de zak op een kiertje, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Laat ze daarna niet te lang op kamertemperatuur liggen, want verse oliebollen drogen snel uit en worden dan hard en droog. Verpak ze vervolgens in een luchtdichte zak en plaats ze in de vriezer. Zo kan je ze tot wel drie maanden bewaren, maar je kan ze natuurlijk ook al met oud en nieuw eten. 

Oliebollen ontdooien en opwarmen

Haal de oliebollen minstens twee uur voor gebruik uit de vriezer en laat ze bij kamertemperatuur ontdooien. Laat ze daarbij in de luchtdichte zak of leg ze afgedekt met plasticfolie op een bord. Als ze eenmaal ontdooid zijn, smaken ze het lekkerst als je ze even warm maakt in de oven of magnetron. De oven is de smakelijkste keuze, want de bollen worden zo niet alleen warm, maar ze krijgen ook het krokante korstje terug. Leg ze daarvoor vijf minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden. Als je voor de magnetron kiest, verwarm je ze twee minuten op 850 Watt. Ook de Airfryer kan gebruikt worden voor het opwarmen van de oliebollen, doe dat dan drie minuten op 150 graden. 

Bron: MaxVandaag

Auteur 
  • Danique Pekelsma