Aantal energie-overstappers stabiel

Meer dan een kwart van de huishoudens is tussen april 2020 en april 2021 overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder. Nog eens achttien procent is de afgelopen drie jaar van energie-aanbieder gewisseld en acht procent heeft het contract bij de huidige leverancier aangepast.

Dat blijkt uit de Energiemonitor 2021 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Besparen op de energierekening is voor klanten een belangrijke reden om over te stappen. De besparing kan wel oplopen tot bijna 400 euro per jaar. Daarnaast kan ook een keuze voor duurzame energie reden zijn voor een overstap. 78 procent van de consumenten neemt stroom af met een groen label. Een overgrote meerderheid van de consumenten (81 procent) heeft verduurzamingsmaatregelen getroffen, zoals isolatie of HR++ glas. Ongeveer een kwart van de consumenten heeft zonnepanelen of een slimme thermostaat.

Prijswijzigingen

Consumenten die te maken krijgen met een prijswijziging in hun energietarief, moeten zonder opzegboete kunnen overstappen. Energieleveranciers moeten daarvoor klanten minstens 30 dagen van te voren informeren over prijswijzigingen. Uit de Energiemonitor 2021 blijkt dat minder dan de helft van de klanten op tijd wordt geïnformeerd. Vergeleken met een jaar eerder zijn er nu meer klanten die – naar eigen zeggen – niet of te laat zijn geïnformeerd. Consumenten die niet of te laat worden geïnformeerd over prijswijzigingen kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer.