Fiscaal: benut de ouderenkorting

Vraag het de expert

Financieel adviseur Paul van der Kwast beantwoordt een vraag van een Pluslezer over de ouderenkorting.

Hoe red ik mijn ouderenkorting?

In 2017 kom ik met mijn inkomen €300 boven de grens voor de hoge ouderenkorting. Dat gaat me veel geld kosten. Wat kan ik doen om toch onder die grens te blijven?

De ouderenkorting bedraagt €1292 (2017). Maar wanneer het inkomen ­hoger is dan de grens van €36.057, is de ouderen­korting nog maar €71. Wie met het ­inkomen vlak boven deze grens zit, kan ­proberen met aftrekposten het belastbaar inkomen omlaag te ­krijgen, zodat de hoge ouderen­korting toch verkregen wordt. Onder meer de volgende aftrekposten ­komen hiervoor in aanmerking:

Giften aan goede doelen
Giften zijn aftrekbaar voor zover ze hoger zijn dan 1 procent van uw inkomen. Periodieke giften (jaarlijkse giften gedurende minimaal vijf jaar) zijn volledig aftrekbaar, vanaf de eerste euro. U moet periodieke giften wel vastleggen in een document. U kunt dit vinden op de website van de Belastingdienst.

Zorgkosten
Medische kosten die niet worden vergoed door uw zorgverzekeraar, zijn soms aftrekbaar. Door planbare zorgkosten (zoals een gebitsrenovatie) binnen een kalenderjaar te maken, kunt u uw belastbare inkomen verlagen.

Kijk voor een overzicht op de ­website van de Belastingdienst.

Paul van der Kwast
Financieel adviseur
T 06-28 67 43 71
www.paulvanderkwast.nl

Persoonlijk advies

Deze antwoorden op vragen van Pluslezers zijn beknopt en toe­gespitst op hun situatie. In uw situatie kan het advies anders uitpakken. Raadpleeg voor een persoonlijk advies daarom altijd een financieel expert.

Bron(nen):