Ik betaal al 50 jaar voor m’n uitvaartpolis…

Mijn man betaalt al 51 jaar en ik al 47 jaar voor onze uitvaartverzekering, nu €32,60 per kwartaal. Dat lijkt ons inmiddels wel genoeg. Maar als we bellen, krijgen we te horen dat we geen looptijd in de polis hebben laten opnemen. Kunnen ze daarmee weg komen?

Uitvaartverzekeraars hanteren verschillende looptijden, indexeringen, winstdelingen en voorwaarden. Uitvaartverzekeringen laten zich dan ook moeilijk vergelijken. Dat is ook de reden dat een financiële prijsvergelijker als Independer, zich niet meer waagt aan uitvaartverzekeringen. Het vergelijken heeft trouwens ook weinig zin, want mensen stappen niet zo gauw over van de ene op de andere verzekering, omdat die goedkoper is. De traditie is nu eenmaal dat je een uitvaartverzekering maar een keer afsluit en de polis dan in een diepe la stopt. Bij zorg- en autoverzekeringen ligt dat heel anders, daarin is veel meer directe concurrentie.

Polis premievrij

Toch zijn er wel een paar overeenkomsten tussen de uitvaartverzekeringen. Een daarvan is dat de polissen na 30 jaar premievrij worden. Althans, bij meer dan de helft van de polissen is dat het geval. Bij een grote partijen ligt dat anders. Als je er, al of niet per ongeluk, ooit voor gekozen hebt de premie ‘tot je overlijden’ door te laten lopen, dan gebeurt dat ook. Dan ontstaan er situaties die mensen nooit voorzien hadden en inderdaad veel te lang premie moeten betalen. Als je dan ook nog voor diensten verzekerd bent, dus geen geld spaart voor de uitvaart, maar alleen voor het regelen van de uitvaart, kom je er ook nog eens moeilijk af. Ik raad die mensen aan uit te zoeken wat voor een polis ze hebben, of ze vaak hebben ‘bijverzekerd’ en na te gaan of ze die (deels) premievrij kunnen maken. Het is bijna nooit nodig om steeds maar bij te verzekeren omdat een uitvaart duurder wordt. De premies worden vaak al geregeld verhoogd om de stijgende kosten van de uitvaart bij te houden. Zo kosten verzekeringen die ooit met een paar dubbeltjes zijn begonnen, nu soms meer dan een tientje per maand. En laten we niet vergeten: veel mensen die hun hele leven betaald hebben aan een verzekering kunnen die uitvaart ‘achteraf gezien’ best zelf betalen.