Nederland wil af van 500-eurobiljet

Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje willen dat de Europese Commissie afscheid neemt van het 500-eurobiljet. De Europese Centrale Bank (ECB) produceert al ruim twee jaar geen 500-eurobiljetten meer, vanwege zorgen over ‘illegale praktijken’. De biljetten zijn daarin tegen nog wel in omloop.

Begin 2019 stopte de productie van 500-eurobiljetten en waren er nog zo’n 516 miljoen biljetten in omloop. Dat is een stuk meer dan de 400 miljoen biljetten waar de Europese Centrale Bank begin dit jaar vanuit ging. Deze 400 miljoen biljetten hebben in totaal een waarde van maar liefst 200 miljard euro. 

Er wordt al langer gepleit voor het afschaffen van het 500-eurobiljet. De Nederlandse Financial Intelligence Unit (FIU), onderdeel van de politie dat zich richt op witwassen, zei in 2019 dat het biljet nagenoeg alleen gebruikt wordt door drugscriminelen.

Cash-limiet

Het afschaffen van het 500-euro biljet is onderdeel van een campagne omtrent het invoeren van een cash-limiet in de Europese Unie (EU). De bovengenoemde landen willen dat er in de EU een maximum van 5000 euro moet komen op bedragen die contant afgerekend mogen worden. 

Nederland is al enige tijd bezig met een cash-limiet van 3000 euro, maar voor die grens was bij andere EU-lidstaten niet voldoende draagvlak. Daarom pleiten landen voor een limiet van 5000 euro, met ruimte voor landen zelf om een lagere grens in te voeren. 

Bron(nen):
Trefwoorden: