Pinnen verdringt contant betalen

Getty Images

Vorig jaar hebben consumenten voor het eerst in alle branches vaker betaald met de pinpas dan met contant geld. Gemiddeld betaalden consumenten in vier van de vijf gevallen in 2020 hun aankopen in winkels en horeca met betaalpas, smartphone of wearable. Mede door de Covid-19 pandemie zijn Nederlanders veel aankopen contactloos gaan betalen. Hierdoor is niet alleen betalen met contact geld sterk afgenomen, datzelfde geldt ook voor het traditionele pinnen, waarbij de betaalpas in de betaalautomaat wordt gestoken.

Dit blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging Nederland. Het totaal aantal betalingen is afgenomen van ruim 7,0 miljard naar 6,2 miljard betalingen. Dat is een afname van twaalf procent. Het gemiddelde bedrag per betaling is gestegen van 21,56 euro naar 24,04 euro.

Contante betalingen namen sterk af, van 2,28 miljard betalingen in 2019 naar 1,30 miljard vorig jaar. Het aantal pinbetalingen steeg licht, van 4,70 miljard betalingen naar 4,87 miljard. Verreweg de meeste pinbetalingen, zo'n tachtig procent, gebeurt contactloos.

Straatverkoop
De grootste verschuiving in betaalgedrag is bij de straathandel, zoals de markt en de frietkraam. In 2020 werd de helft van de aankopen contactloos betaald. Een jaar eerder was dat 18 procent. Contant betalen is afgenomen van 73 procent naar 43 procent van de betalingen.

Ook bij voedselspeciaalzaken (bakker, traiteur) en in de recreatie sector was er een forse verschuiving van contant betalen naar pinnen. In supermarkten wordt inmiddels twee derde van de aankopen contactloos afgerekend.

Auteur