Waar vind ik uw goedkope notaris?

Wij zijn binnenkort toe aan de laatste aflossing van onze hypotheek. U schreef twee weken geleden dat het uitschrijven van de hypotheek via een notaris, niet meer dan €75 hoeft te kosten.  Nou, onze notaris in de buurt vraagt €215,75 voor zo’n royementsakte, zijnde notariskosten van €175,00 ex btw, kadaster €7,50 ( geen btw verschuldigd ), totaal inclusief btw €215,75. Waar zit die goedkope notaris?

In de huizenmarkt en de familiepraktijk van de notaris lagen de tarieven vroeger wettelijk vast. Maar vanaf eind 1999 zijn die geleidelijk vrijgelaten. Inmiddels zijn notarissen net zoals supermarkten, er aan gewend met elkaar te concurreren. Als ze niet gespecialiseerd zijn, gaat dat vaak op prijs. Een akte is een akte en niet veel mensen vinden het van belang of deze goud op snee is.

Toch zijn er  nog behoorlijke prijsverschillen voor aktes die heel veel voorkomen. Dat zie je aan de kosten van uw eenvoudige royementsakte. Ik ken zelfs een notaris die het voor €69 doet. Dat is een derde van de offerte van uw notaris.

Maar ook bij een verklaring van erfrecht (van €232 tot €476), samenlevingscontract (€198 tot €525), testament (€170 tot €466) en hypotheek+leveringsakte (€787 tot €1250) lopen de tarieven behoorlijk uiteen. Het heeft dus zin meerdere offertes op te vragen en zo nodig een stukje om te rijden. Let wel op of uw goedkope notaris niet allerlei bijkomende kosten of toeslagen rekent. Een goedkope vlucht naar Londen pakt ook altijd duurder uit dan je denkt.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs. Veel mensen doen graag zaken met een kantoor waarmee ze goede ervaringen hebben. Mijn ervaring is dat, als de offerte dan aan de hoge kant is, er nog best over valt te praten.

Voor degenen die meer inzicht willen hebben in de tarieven die notarissen zoal rekenen, is de website www.degoedkoopstenotaris.nl een aanrader. Die goedkope notaris waar u me naar gevraagd heeft, staat ook op deze site.

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door Rene (niet gecontroleerd) op wo, 19-9-2018 - 14:41

De uitspraak: "een akte is een akte" vind ik nogal kort door de bocht. Bijvoorbeeld met een verklaring van erfrecht is het erg fijn dat een notaris met je meedenkt in de keuzes die er vaak toch wel zijn te maken.