Gearchiveerde Hyves-profielen: ruim negen miljoen staan nog online

Ondanks dat Hyves al sinds 2013 niet meer bestaat zijn er online nog wel profielen vindbaar. De profielen blijken opgeslagen in een webarchief: The Wayback Machine. Zo zijn er kopieën van zo’n negen miljoen Hyves-profielen te bekijken.

Hyves.nl werd in 2004 in het leven geroepen en werd al snel razend populair; uiteindelijk hadden zo’n tien miljoen Nederlanders een profiel op het sociale medium. Echter, de opkomst van Facebook zorgde voor een afname in gebruikersaantallen. Hyves werd minder populair en maakte in 2013 een doorstart als Hyves Games waarmee alle profielen van het web werden gehaald.

Vanaf 2010 was de Telegraaf Media Group (TMG) eigenaar van de site. Alle gebruikersgegevens, inclusief e-mailadressen en wachtwoorden werden bewaard. In 2018 werd de site doorverkocht aan Orange Games (op de wachtwoorden na) en verhuisde de overige data mee. Afgelopen mei kwam het domein in handen van Azerion, dat heeft laten weten gegevens van oude accounts mogelijk nog te hebben.

Profielen nog vindbaar

Na de doorstart werden alle profielen, krabbels en foto’s verwijderd. Via een webarchief genaamd The Wayback Machine blijken de profielen toch nog vindbaar. De website Archive.org archiveert zoveel mogelijk webpagina’s met als doel herinneringen voor toekomstige generaties veilig te stellen.

Bestaat mijn profiel nog?

Via de site van web.archive.org kunt u gemakkelijk achterhalen of uw profiel nog vindbaar is. Vul uw oude gebruikersnaam, gevolgd door ‘.hyves.nl’ Bijvoorbeeld “http://raymond.hyves.nl/”. U kunt ook profielen van uw voormalige vrienden bekijken via deze site.

Profiel verwijderen

Het is nog niet duidelijk of profielen uit het archief verwijderd kunnen worden. Normaliter kunnen alleen website-eigenaren een verzoek doen. Op het moment dat de kopieën gemaakt zijn stond de website openbaar, daarmee is het archiveren van de pagina’s niet illegaal. U heeft echter wel recht op inzage en verwijdering van persoonlijke gegevens bij een organisatie volgens AVG-wetgeving.

AVG-verzoek

U kunt een schriftelijk verzoek tot inzage en verwijdering van persoonsgegevens indienen bij Archive.org. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hier voorbeeldbrieven voor.

Bron: VPNgids