50-plussers in krimpgebieden ervaren problemen met voorzieningen

Bushaltes, pinautomaten en bankkantoren, 50-plussers in krimpgebieden ervaren nu al problemen met het verdwijnen van deze voorzieningen. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Ruim zestig procent van 50-plussers die in een krimpgebied wonen, zoals Oost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen, geeft aan problemen te ervaren met de bereikbaarheid van openbare voorzieningen. Van de 50-plussers die niet in een krimpgebied wonen zegt twintig procent problemen te hebben.

Geldautomaten

De voornaamste zorgen gaan vooral over bereikbaarheid van OV-haltes, geldautomaten en bankkantoren. In de periode 2007-2017 verdwenen er ruim 1000 geldautomaten in Nederland en dat zullen er naar verwachting meer worden omdat het gebruik daalt en het aantal plofkraken stijgt.

Krimpgebieden

Nederland kent negen regio’s die te maken hebben met bevolkingsdaling (krimpgebieden) en elf die daar in de toekomst mee te maken krijgen (anticipeergebieden). Deze gebieden liggen vooral in het noorden, de Achterhoek en de provincies Zeeland en Limburg.

Afbeelding: Rijksoverheid

Ondanks de problemen met de voorzieningen zijn de ondervraagden wel positief over de rust en de hechte (dorps)gemeenschap.

Bron(nen): KBO-PCOB, MaxVandaag, Rijksoverheid