60-Plusser mag niet rood staan

ABN Amro heeft terecht een 60-plusser geweigerd voor de optie Rood Staan op de betaalrekening. Volgens het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft de bank niets verkeerd gedaan.

Dat schrijft de Telegraaf.

De man bankierde al 48 jaar bij ABN Amro en kreeg te horen dat hij vanaf maart 2020 geen gebruik meer kon maken van zijn doorlopende krediet (Prive Limiet). Daarop vroeg de man Rood Staan aan bij ABN Amro, maar de bank weigerde dat toe te kennen omdat de man tussen de 61 en 67 jaar oud is.

Daarvoor was er volgens de bank te veel onduidelijkheid over zijn huidige inkomen en toekomstige pensioen. De man stelt dat dat niet zo kan zijn: samen met zijn vrouw is hij al met pensioen. Bovendien is er ook inkomensonzekerheid bij jongere aanvragers die bijvoorbeeld flexwerker zijn of ondernemer. Er zou dus sprake zijn van leeftijdsdiscriminatie.

Maar de bank gaf geen krimp, hij moest maar een duurdere Prive Limiet Plus aanvragen, waarna de zaak bij het Kifid belandde.

Volgens het Kifid mag een bank of verzekeraar bij het aanbieden van goederen en diensten onderscheid maken naar leeftijd. Zo zijn sommige verzekeringen, zoals autoverzekeringen, juist duurder voor jongeren. Dat is ook geen leeftijdsdiscriminatie.

In dit geval doet ABN Amro volgens de toezichthouder dus niets onwettigs, al heeft de bank wel aangekondigd in de toekomst roodstaan voor 62 tot 67 jarigen mogelijk te willen maken.