Aantal inbraken dalen

Verzekeraars ontvingen vorig jaar 5,7 procent minder inbraakclaims dan in 2017. De zomervakantie blijft echter een populair seizoen voor het dievengilde, net zoals de donkere wintermaanden. De afgelopen vijf jaar kregen verzekeraars gemiddeld 5392 claims in juli. Dat is tien procent meer dan het gemiddelde in juni. In augustus ligt het aantal inbraakclaims nog hoger. In september daalt het aantal claims weer met negen procent.

Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken berekend door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het verbond van Verzekeraars. In bijna alle provincies daalde het aantal inbraakclaims, alleen in Friesland was er met 11,6 procent een flinke stijging. De grootste daling was in Zeeland. De meeste inbraakclaims kwamen naar verhouding uit Limburg en Noord-Brabant met respectievelijk 114 en 103 claims per 100.000 inwoners.

Top 5

Uit analyses van de politie heeft Pricewise.nl een top 5 van meest gestolen goederen samengesteld. Op de eerste plaats staat elektronica, zoals laptops, flatscreens, tablets en smartphones. Contant geld en sieraden staan op de tweede en derde plaats, gevolgd door fietsen en fotocamera's.