Administratiekosten bij een verkeersboete?

De deskundige legt uit

Getty Images

Een paar weken geleden heb ik in de krant gelezen dat de rechter heeft geoordeeld dat de staat geen administratiekosten in rekening mag brengen bij verkeersboetes. Nu heb ik onlangs een boete voor een snelheidsovertreding gekregen, waarbij er wel administratiekosten in rekening worden gebracht. Moet ik deze kosten gewoon betalen?

De kantonrechter in Amsterdam heeft inderdaad op 9 februari 2012 (LJN: BV6243) geoordeeld dat de overheid bij geldboetes geen administratiekosten in rekening mag brengen.

[[adsense]]

Een hoogleraar aan de universiteit in Wageningen heeft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor de rechter gedaagd toen hij een snelheidsboete had ontvangen ten bedrage van € 99 met daarbij € 6 administratiekosten. De boete betaalde hij, maar tegen de administratiekosten tekende hij bezwaar aan. Die zaak heeft de hoogleraar dus gewonnen. De rechter is van mening dat mensen die een straf krijgen, niet hoeven te betalen voor de uitvoering daarvan.

Ondanks deze uitspraak blijft Justitie administratiekosten in rekening brengen. Het CJIB ziet geen aanleiding om daarmee te stoppen of geld terug te storten. Het CJIB neemt namelijk het standpunt in dat het in deze uitspraak gaat om een individuele zaak. De beslissing van de rechter verandert dus niets.

Voor uw boete betekent dit helaas dat u niet zonder meer bezwaar kunt maken tegen de administratiekosten. Bezwaar maken tegen administratiekosten is wettelijk namelijk niet mogelijk. Indien u toch de strijd wilt aangaan met het CJIB, kunt u overwegen om alleen de boete te betalen. Het CJIB zal u vervolgens door middel van een dwangbevel tot betaling van de administratiekosten dwingen. Tegen dit dwangbevel is het juridisch wel mogelijk om bezwaar te maken. Hierbij kunt u verwijzen naar de uitspraak van de rechter. Er zitten overigens aan een dwangbevel kosten verbonden die afhankelijk zijn van de hoogte van de boete. Het is dan ook de vraag of u dit risico wilt nemen.

[[image file="2012-01/button-twitter_1.png" align="center" ]]

N.B. Inmiddels is gebleken dat het CJIB hoger beroep heeft aangetekend tegen het oordeel van de rechtbank Amsterdam. Totdat het hof zich over deze kwestie uitlaat, zal het CJIB in elk geval de administratiekosten op geldboetes blijven doorberekenen.

Auteur