Agressieve verkoop energiecontracten groeit

Telefoneren
Getty Images

De energiemarkt komt weer op gang en in het verlengde daarvan is er ook weer agressieve en misleidende werving voor energiecontracten. Consumenten worden bijvoorbeeld gebeld met het verhaal dat hun huidige leverancier bijna failliet is en dat zij snel moeten overstappen. Dit is helemaal niet zo.

Bent u slachtoffer van agressieve verkooptechnieken? Dien een klacht in bij Gaslicht >>

Ook worden er regelmatig telefonisch energiecontracten aangeboden die niet het beste aanbod zijn. Dit meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van ontvangen meldingen. De ACM waarschuwt consumenten alert te blijven en niet zomaar in te gaan op een ongevraagd aanbod van een nieuw energiecontract. Een ongevraagd telefoontje is eigenlijk nooit de beste keuze, aldus de ACM. Het is verstandig een aanbod altijd eerst rustig te bekijken en te vergelijken met het aanbod van nadere leveranciers.

Opzegvergoeding

Vanaf 1 juni gaan er nieuwe regels gelden voor de opzegvergoeding bij vaste energiecontracten. Met de nieuwe regels worden vaste contracten ook echt vaste contracten. Consumenten die tussentijds willen overstappen naar een andere leverancier gaan een hoge opzegvergoeding betalen. In het uiterste geval kan de opzegvergoeding even hoog zijn als het verlies dat de energieleverancier lijdt door de voortijdige opzegging. Tussentijds opzeggen wordt dus erg onaantrekkelijk.

De verwachting is dat energieleveranciers met de nieuwe regels weer vaste contracten gaan aanbieden, omdat ze geen risico lopen bij tussentijdse opzegging.

Bent u slachtoffer van agressieve verkooptechnieken? Dien een klacht in bij Gaslicht >>

Bron: ACM

Auteur