Auto ouder? Controleer uw autoverzekering

Is uw auto alweer een aantal jaren oud? Dan is het interessant om nu uw autoverzekering te controleren. Mogelijk betaalt u te veel.

Wie een nieuwe auto koopt kiest voor een all-risk autoverzekering. Dit wordt ook wel WA + volledig casco genoemd. Een schade aan uw auto is dan altijd verzekerd, ook wanneer een een aanrijding uw schuld is. Bij de hoge aanschafwaarde wegen de kosten van een all-risk autoverzekering op tegen het risico op een dure reparatie.

In de loop van de jaren daalt de waarde van uw auto. Het is dan verstandig om opnieuw uw autoverzekering te controleren en over te stappen naar een minder uitgebreide dekking. U heeft daarbij een aantal keuzes:

  • WA verzekering : de schade bij een ander door uw schuld is dan gedekt. Deze dekking is minimaal verplicht voor elke auto.
  • WA + Beperkt Casco: u bent verzekerd voor diefstal en schade buiten uw schuld (brand, ruitschade, botsing met dieren en natuurgeweld).

Extra: Controleer naast de dekking of u nog de beste premie betaalt. Overstappen met de autoverzekering is in 2016 makkelijker geworden.

Welke dekking voor u van toepassing is, hangt onder andere af van de (aanschaf)waarde, en leeftijd van de auto en het aantal schade vrije jaren (terugval bij een claim). Uiteindelijk moet u zelf overwegen of u de kosten in het slechtste geval (bij total loss), kunt betalen.

Het is goed om elke 5 jaar de dekking van uw auto onder de loep te nemen. Hierbij geven we de volgende algemene richtlijn voor de leeftijd van de auto:

  • WA + volledig casco (all-risk): tot 5 jaar
  • WA + beperkt casco: 5 tot 10 jaar
  • WA verzekering: vanaf 10 jaar.