Bestuur serviceflat wil niet dat bewoners zelf maaltijden bestellen

Getty Images

Het bestuur van een serviceflat in Groningen spant een rechtszaak aan tegen twee bewoners die hun maaltijden bij een cateringbedrijf bestellen. Maaltijdvoorziening is onderdeel van het wooncontract, maar een aantal bewoners vindt de maaltijden die de flat levert niet lekker en bestelt het eten daarom elders.

De rel rond de maaltijden in serviceflat in Groningen speelt al maanden en nu heeft het bestuur van de flat er dus genoeg van. Een aantal Kamerleden heeft inmiddels verontwaardigd gereageerd. Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid van D66, wil dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in de zaak gaat bemiddelen.

‘… dan is huishoudelijke zorg de volgende stap’

In de flat wonen meer mensen die de geleverde maaltijden vies vinden en hun eten bij een ander cateringbedrijf bestellen. De rechtszaak wordt echter tegen slechts twee bewoners aangespannen, volgens interim-directeur Berend Lugies omdat zij de exponenten zijn: ‘Zij willen individuele keuzevrijheid, maar er liggen heldere afspraken.’ In een eerder gesprek met RTV Noord stelde Lugies al dat in ‘zijn’ flat huur en service gekoppeld zijn. ‘Daar hoort ook de maaltijd bij. Als bewoners zelf een cateraar gaan uitkiezen, schoffel je de hele serviceorganisatie onderuit. Als we maaltijden vrijgeven is de huishoudelijke zorg de volgende stap.'

Boete voor bewoners

Hoewel de bewoners een boete kunnen krijgen op het moment dat ze een andere cateraar inschakelen, gaat de rechtszaak wat het bestuur betreft niet om het geld. Interim-directeur Lugies en zijn medebestuursleden eisen dat de twee opstandige bewoners zich aan het contract houden.

Daarnaast is er met de bewonersvereniging nog altijd overleg over de maaltijden en volgens Lugies hanteert de bewonersvereniging een wat genuanceerder standpunt. Saillant detail is dat de twee nu voor de rechter gedaagde bewoners ook in het bestuur van de bewonersvereniging zitten. Zij wilden in de media niet reageren op de aanstaande rechtszaak.

Opschudding in Tweede Kamer

Ondertussen is er in de Tweede Kamer de nodige opschudding ontstaan. PvdA’er Henk Nijboer vraagt zich af wat de organisatie mankeert: ‘Naar de rechter omdat je zelf kiest wat je wilt eten als oudere?’ Volgens Lilian Marijnissen van de SP moet het allemaal niet gekker worden: ‘Dan ben je 88 jaar en moet je voor de rechter verschijnen omdat je zelf wilt beslissen wat je eet!’

Keuzevrijheid

Vera Bergkamp (D66) heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gevraagd te bemiddelen. ‘Ik vind dat een rechtszaak moet worden voorkomen en dat keuzevrijheid van bewoners centraal moet staan,’ zegt zij. De staatssecretaris heeft nog niet gereageerd.

Bron: RTV Noord

Auteur