Buurtbus mag rolstoel weigeren

Getty Images

Een buurtbus is niet verplicht passagiers in een rolstoel te vervoeren, omdat een buurtbus volgens de wet een auto is. Daarop is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte niet van toepassing.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. De zaak is aangespannen door een reiziger die aangewezen is op een elektrische rolstoel. In zijn woonplaats verzorgt Connexxion het openbaar vervoer. Sinds 16 maart 2015 is de reguliere bus vervangen door een buurtbus. Een vereniging voert de dienstregeling uit en vrijwilligers zitten achter het stuur.

Sinds 15 december 2015 weert Connexxion rolstoelen uit de buurtbus. De overweging is dat een buurtbus geschikt is voor acht passagiers en de chauffeur heeft een rijbewijs B nodig. Daarmee is de buurtbus volgens de wet geen bus, maar een auto. Het College van de Rechten van de Mens is het daarmee eens. Ook de buurtbusverenigingen zijn geen voorstander van rolstoelen in de buurtbus omdat het te veel verantwoordelijkheid legt op de veelal oudere vrijwilligers.

 

Auteur 
Bron 
  • Mensenrechten