CBR nog verder in de problemen

Getty Images

De hardnekkige problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) duwen de organisatie nu ook in de rode cijfers.

Dat  meldt de Volkskrant op basis van interne documenten.

Dit jaar zou de instantie, die onder meer verantwoordelijk is voor het verlengen van rijbewijzen, afstevenen op een verlies van 2,4 miljoen euro. Ook voor volgend jaar voorziet het CBR een miljoenenverlies.

Al jaren

Het CBR kampt al jaren met grote problemen bij het afgeven van gezondheidsverklaringen voor 75-plussers. De wachttijden zijn buitensporig hoog en lopen in sommige gevallen op tot een half jaar.
Deze problemen zijn niet nieuw: het CBR functioneert al jaren niet naar behoren. In 2011 opende de Nationale Ombudsman al een meldpunt . Daarop volgde een ‘Verbeterprogramma 2011-2014’. Desondanks kreeg het bureau in 2015 nog steeds 2.379 klachten, zo blijkt uit het eigen jaarverslag.
In 2016 volgde weer een rapport waarin stond dat 'het CBR moet vermijden dat burgers onnodig lang in onzekerheid zijn over deelname aan het verkeer.'
In 2018 uitte de Ombudsman wederom zorgen.  In 2019 deed de ombudsman daar nog een schep bovenop:  ‘zo kan het niet langer’

De verantwoordelijke minister heeft inmiddels ingegrepen en twee zwaargewichten in de top van de organisatie gezet: voormalig ProRail topman Pier Eringa en oud-politicus Alexander Pechtold.

Maar ook zij hebben het lek nog niet boven: het gebrek aan keuringsartsen is hardnekkig en nu duwen mogelijke schadeclaims als gevolg van de vertragingen, de kwakkelende organisatie in de rode cijfers. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft inmiddels laten weten dat het kabinet desnoods moet bijspringen om een faillissement te voorkomen.

UPDATE: Begin 2020 vroeg de Tweede Kamer naar de mogelijkheden om de lijst met aandoeningen waarvoor een herkeuringverplicht is, te beperken. Dat zou automobolisten met een beperking helpen én het CBR wat meer lucht geven, omdat er dan minder keuringen nodig zijn.

Maar de Gezondheidsraad maakte korte metten met dat voorstel en ziet geen mogelijkheden om de lijst met aandoeningen in te korten. 

Auteur