Contante betalingen boven 3.000 euro verboden door kabinet

Getty Images

Het kabinet wil contante betalingen boven de 3.000 euro verbieden. Ook pleit Nederland in Europa voor het afschaffen van het 500 eurobiljet. Met deze maatregelen moet witwassen door criminelen worden aangepakt.

De ministers Hoekstra van Financiën en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben een gezamenlijk plan naar de Tweede Kamer gestuurd. “De bedoeling is dat we paal en perk gaan stellen aan witwassen”, zei minister Hoekstra in het NOS Radio 1 Journaal. Naar schatting wordt er in Nederland jaarlijks 16 miljard euro witgewassen.

Voor contante transacties boven de 10.000 euro geldt nu een meldplicht, straks wordt dit een verbod op transacties boven de 3.000 euro. “Winkeliers mogen dit bedrag gewoon niet meer accepteren”, zegt Hoekstra.

Het verbod geldt niet voor iedereen. Het geldt alleen voor ondernemers als winkeliers en garagebedrijven. Biedt een particulier iets aan op Marktplaats dat duurder is dan 3.000 euro en er wordt cash afgerekend, mag dat.

Verkeerde handen

Nederland heeft de steun van andere Europese landen nodig om een verbod op het 500 eurobiljet door te kunnen voeren. “Het biljet wordt nu al niet meer uitgegeven. Maar we kunnen ook afspreken dat je er niet meer mee mag betalen, omdat je ziet dat deze vaak in verkeerde handen zijn.”

Poortwachter

Voor banken verandert er ook het een en ander. Ze moeten zelf als ‘poortwachter’ hun financiële systemen, capaciteit en technologie op orde brengen. Banken moeten daarnaast ook informatie die ze hebben met elkaar kunnen delen.

Te laag

Volgens Detailhandel Nederland is de verlaging van 10.000 euro naar 3.000 euro een stap te ver. Er is niet onderzocht of witwassen hiermee effectief wordt tegengegaan. Doordat er in Duitsland geen verbod is op het uitgeven van grote bedragen contant geld wordt er nog getwijfeld aan de effectiviteit.

Volgens een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland is het überhaupt totale onzin om zulke grote bedragen contant af te rekenen. Door de komst van Instant Payments tussen zeven Nederlandse banken staat het geld binnen enkele seconden op een andere rekening.

Bron 
  • Algemeen Dagblad