Deel banken frustreert energiebesparing

De helft van de banken en andere geldverstrekkers frustreren het verduurzamen van woningen bij de aankoop. Vorig jaar was dat ook al het geval, dus er is geen verbetering in de situatie gekomen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, die dit teleurstellend noemt. Eigen Huis vindt dat met alle aandacht die er voor verduurzamen is, van banken verwacht mag worden dat ze in ieder geval de bestaande mogelijkheden aanbieden. Wettelijk is het toegestaan om maximaal 106 procent van de woningwaarde te lenen om de woning te verduurzamen. Een kwart van de 35 onderzochte geldverstrekkers biedt deze mogelijkheid niet aan en bij 46 procent van de banken die het wel doen, betalen consumenten een fors hogere rente.

Ook het energiebespaarbudget van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt nog  niet door alle geldverstrekkers aangeboden. 13 van de 35 geldverstrekkers maken geen gebruik van deze regeling.

Bespaarbudget

Met het Energiebespaarbudget kunnen consumenten aanvullende hypothecaire financiering van energie besparende voorzieningen realiseren zonder vooraf al een keuze te moeten maken in welke voorzieningen worden ingezet. Ook het Energiebespaarbudget kan tot 106 procent van de marktwaarde van de woning worden verstrekt. De Vereniging Eigen Huis dringt er bij geldverstrekkers die deze regelingen nog niet aanbieden op aan dit wel te gaan doen.

Kopers die niet bij hun bank terechtkunnen voor een aanvullende lening kunnen wel terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) of bij hun gemeente als deze de duurzaamheidslening aanbiedt.

Bron(nen): Eigen Huis, NHG