Dit verandert per 1 juli 2022 in de portemonnee

BTW op energie omlaag, AOW en aanvullende pensioenen iets omhoog, verplichte rookmelders, gratis naar de bieb en nog veel meer.

Gratis naar de bibliotheek

Dankzij een aanpassing van de bibliotheekwet kan 1 juli 2022 iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland gratis lid worden van de bibliotheek. Nu kunnen gemeenten nog een bijdrage vragen aan leden onder de 18 jaar. 

AOW iets omhoog

De AOW bedragen worden twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en op 1 juli. De netto maandbedragen stijgen met zo'n 13 tot 19 euro. Alleenstaanden ontvangen de tweede helft van 2022 1261,52 euro per maand, parnters ontvangen 863,88 euro per maand.
Een volledig overzicht van de AOW bedragen vindt u hier
 

Aanvullende pensioenen ook iets omhoog

Aanvullende pensioen stijgen al jaren niet mee met de inflatie. Tot nu! Met dank aan soepelere rekenregels én de stijgende rente staan veel fondsen er een stuk beter voor. Onder meer de pensioenfondsen voor Metaal (PMT), ambtenaren (ABP) beloven vanaf 1 juli een lichte stijging van één tot ruim twee procent. PFZW (Zorg) volgt in oktober.
Wie zélf heeft gespaard voor het pensioen met een lijfrtente, met dat gespaarde kapitaal door slim te shoppen nu een veel beter pensioen aankopen dat wel 25 procent hoger kan uitpakken dan een half jaar geleden. Lees: Een kwart meer pensioen, zonder iets te doen?

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli moet iedere verdieping van een huis voorzien zijn van een rookmelder. Dat was al zo voor nieuwbouwhuizen, maar nu geldt deze plicht ook voor bestaande woningen.

Huren omhoog

Tot 1 juli waren de huurprijzen bevroren, maar nu mogen de huren weer stijgen met maximaal 3,5 procent per jaar. Als u een hoger inkomen heeft dan bij de woning past, dan mag de verhuurder nog meer huur vragen. Hoeveel precies, is afhankelijk van het inkomen. Deze regel geldt nu ook voor huishoudens waar één of meer bewoners AOW ontvangen.

Minder BTW op energie

Voor gas en stroom geldt nu het hoge btw-tarief van 21 procent, maar dat gaat tijdelijk omlaag naar negen procent, om de koopkracht van veel huishoudens op peil te houden. Let op! Het energiebedrijf past het maandbedrag niet altijd automatisch aan, aan de nieuwe tarieven. Informeer daar naar de mogelijkheden.