Eerste Nederlandse zonne- en windenergiepark in 2020 in gebruik

Nederland krijgt het eerste energiepark dat bestaat uit een combinatie van zonnepanelen, windturbines en accu’s. Het park wordt gebouwd op het eiland Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland door Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon. Naar verwachting wordt het park in september 2020 in gebruik genomen.

Windenergie en zonne-energie vullen elkaar goed aan, aldus Vattenfall. “Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard”, licht Margit Deimel, directeur van de divisie Zon en Batterijen bij Vattenfall, toe.

Om de energie van zonnepanelen en windturbines in balans te brengen zijn accu’s nodig. Zo kan de stroom gelijkmatiger aan het net worden geleverd. Daarnaast wil Vattenfall de accu’s in de toekomst gebruiken voor opslag van energie.

40.000 huishoudens

Het energiepark kan straks zo’n 40.000 huishoudens voorzien van groene stroom. De windturbines zullen op het park een hoogte hebben van maximaal 150 meter en er zullen 124.000 zonnepanelen geplaatst worden. De accu’s komen ook op het park in een tiental zeecontainers.

Bron(nen):
Trefwoorden: