Energierekening daalt opnieuw

Een huishouden met een variabel energiecontract gaat vanaf 1 juli gemiddeld 6,6 procent minder betalen voor gas en elektriciteit. Op 1 juli ligt de gemiddelde energierekening van een variabel energiecontract op jaarbasis ruim honderd euro lager. De gastarieven zijn sterker gedaald dan de elektriciteitstarieven.

Dat meldt vergelijkingssite Pricewise. De daling wordt veroorzaakt door een afnamen van de totale energievraag door de milde winter, lage olieprijzen en de coronacrisis waardoor energie- en oliereserves overvol zijn geraakt. Ondanks de prijsdaling zijn de vaste tarieven voor een één- en driejarig contract meestal nog lager. Een gemiddeld huishouden betaalt met een eenjarig vast energiecontract gemiddeld bijna vijftig euro op jaarbasis minder dan bij een variabel tarief. Dit is exclusief een eventuele welkomstbonus.

De berekening van Pricewise is gebaseerd op de nieuwe variabele tarieven van twee grote energieleveranciers Vattenfall en Eneco voor een gemiddeld huishouden. Pricewise verwacht dat de tarieven van de derde grote energieproducten, Essent, ook gaan dalen.

Bron: Pricewise.nl