PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Gelden de nieuwe regels voor goedkoop bellen in buitenland ook voor prepaid?

En gelden de nieuwe regels voor bellen in het buitenland. Maar geldt dat ook voor toestellen zonder abonnement. En hoe zit het met prepaid?

Roam like at home, zoals de EU het nieuwe bellen en internetten in het buitenland noemt, geldt ook voor prepaidtoestellen. Ze gelden niet alleen voor de landen van de Europese Unie. Ook Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland en hebben zich aangesloten bij de nieuwe regelgeving. Engeland is uittredend  EU-lid, maar doet wel mee.

Turkije?

Deze lijst met landen kan per telecomaanbieder op enkele punten verschillen. Zo heeft Vodafone Turkije in de lijst opgenomen, maar KPN niet.  Gebeld worden in de EU wordt ook gratis. Voor bellen van Nederland naar het buitenland gelden de nieuwe regels niet, ook niet als je naar een EU-land belt. Dat komt omdat je gebruik maakt van het netwerk van je eigen provider. De roamingsregels zijn dan niet van toepassing. Providers kunnen in dat geval rekenen wat ze willen. Binnen de EU betaal je meestal €0,50 tot €0,75 per minuut (voor vaste nummers) of sms. KPN is een uitzondering: daar betaal je €0,23 per minuut als je vanuit Nederland naar een EU-land belt, aldus de Consumentenbond.

Voor andere populaire vakantielanden zoals de Verenigde Staten of Thailand, blijven de hogere tarieven van kracht. Voor de zogenaamde ‘voordeellanden buiten Europa’, waaronder de Verenigde Staten, hebben telefoonbedrijven aparte bundels beschikbaar.

Roaming: kan gewoon aan

Zoals bekend  hebben de EU-landen na beraad van jaren afgesproken dat reizigers mogen bellen en internetten op kosten van hun eigen abonnement. Dat betekent dat je bij het passeren van de grens niet haastig naar de Instellingen op je mobieltje moet zoeken, om de dataroaming uit te zetten. Integendeel,  je moet deze juist ingeschakeld houden om de aanbieder van het land waar je verblijft te kunnen ontvangen. Het enige verschil met vroeger is dat deze providers, of het nu E-plus is in Duitsland of Orange in Frankrijk, geen extra kosten meer zullen rekenen voor het overnemen van de verbinding. Zo kun je in je hotelkamer, huisje of camping bellen, kijken en communiceren alsof je thuis bent.

Overigens waren de bel- en internetarieven in het buitenland de afgelopen jaren al zeer sterk verlaagd.  In 2008 kostte een buitenlandse telefoontje nog rustig 50 cent per minuut en het sms’je met ‘we zijn goed aangekomen, jammer dat het regent’,  kwam al gauw op 10 cent. Vier jaar later waren deze extra belkosten al bijna gehalveerd, maar kon een paar uurtjes internet met 70 cent per MB,  nog behoorlijk in de papieren lopen. Het waren kosten waarvan je je niet altijd bewust was dat je ze maakte. Dat is de belangrijkste reden om ze af te schaffen Om  het goedkoop data shoppen te voorkomen, zijn de onbeperkte databundels die Tele2  (€25 per maand) en T-Mobile (€35) dit jaar op de markt hebben gebracht, buiten Nederland beperkt.  Abonnees van T-Mobile mogen over de grens 10 GB gebruiken en die van Tele2,  6 GB.  Gebruikers die daarboven komen, maken kans op een boete van ruim 7 euro.  Daarmee wil de EU voorkomen dat Europeanen buiten databundels kopen die goedkoper zijn dan die in hun eigen land. Overigens: naar schatting 95 procent van de gebruikers hebben al ruim voldoende aan één GB.